El Govern de Figueres (CiU i PSC) portarà a aprovació al ple d'avui les bases per a tirar endavant el concurs de mèrits i projecte per triar un director/a pel Museu de l'Empordà. La plaça estava pendent de convocar-se des de feia dos anys quan l'Ajuntament va dissoldre el Consorci a través del qual es gestionava i va passar a liderar-se directament des de l'àrea de Cultura. Per això, es va acomiadar a la que n'havia estat la directora durant els darrers disset anys. Una decisió que va provocar una campanya de suports i també un litigi judicial. El concurs es resoldrà a través d'un tribunal d'experts que escolliran quina és la persona més idònia per dirigir l'espai per un termini inicial de quatre anys.

L'anunci es va fer a finals de 2014 quan Figueres va argumentar que havia de dissoldre el Consorci -format per l'Ajuntament, el Consell Comarcal i la Fundació Gala-Salvador Dalí- i que el Museu passaria a ser estrictament municipal. Això implicava l'acomiadament de la directora i la voluntat de fer-hi un nou projecte, van dir, per impulsar l'equipament, que compta amb un important fons artístic.

La decisió va provocar el rebuig d'un gran nombre d'artistes que va incloure, fins i tot, una recollida de signatures i també una demanda de Capella, pel seu acomiadament. Figueres va iniciar també una comissió amb experts del món de la cultura i les arts per "repensar" l'equipament i, alhora, establir un full de ruta per al seu futur, que es va reunir en només una ocasió. Des d'aleshores, el procés semblava aturat.

"Potenciar" l'equipament

A principis d'aquest any, l'actual regidor de Cultura, Alfons Martínez, va assegurar que s'estava treballant en la redacció de les bases -que avui se sotmetran a debat al ple- i ja va avançar que la voluntat era que es fés per mèrits i projecte. "L'experiència tindrà també un pes important en l'elecció però sobretot volem que aporti un projecte que potenciï l'equipament", assegura Martínez. En aquest sentit, diu que aquest és "el primer pas per engegar el nou projecte de Museu".

Per la seva banda, l'alcaldessa, Marta Felip, afirma que amb el nou tràmit es "compleix amb el compromís de dotar el Museu de director, un nou projecte de gestió que permetrà dinamitzar-lo, donar-li un nou impuls i posar-lo en valor".