Castelló d'Empúries treballa des de fa uns mesos en la planificació de les mesures per afrontar l'ocupació de pisos que ara s'està estenent però que en alguns punts es dóna des de fa anys. Una de les properes intervencions serà en zones d'Empuriabrava que continuen sent privades perquè els sectors no s'han recepcionat. A més, elaborarà un llistat d'habitatges ocupats per posteriorment alertar els propietaris, en molts casos fora del municipi o estrangers, perquè puguin interposar denúncia.

La recent visita de la consellera d'Habitatge, Meritxell Borràs, va servir per posar sobre la taula de nou la problemàtica que és general arreu de Catalunya però a cada població amb unes característiques diferents. En el cas de Castelló d'Empúries, l'alcalde, Salvi Güell, posa de manifest que hi ha molts habitatges que es passen la major part de l'any vuits perquè són propietat de persones que no resideixen a la població, molts d'ells estrangers. Això sempre complica les comunicacions per part de l'Ajuntament i en aquest cas suposa un avantatge per als ocupes. Estan alerta per veure els habitatges on s'hi acumula correspondència o que estan buits i els ocupen. Els ocupes intenten passar desaparcebuts aprofitant que moltes zones estan deshabitades i fins i tot es poden veure habitatges de cert luxe ocupats.

Buscar una solució

En aquest moment les dades de les que disposen són que almenys hi ha 58 habitatges ocupats. Calculen que un 60% de les ocupacions són per necessitat "i aquestes no ens preocupen", diu. Hi actua serveis socials per intentar trobar una solució quan és possible. En l'altre tipus d'ocupació, remarca que es produeix fins i tot lloguer fraudulent de les places ocupades en habitatges. A més, aquest tipus de persones generen conflictes, remcarca.

L'ocupació és a tot el terme, en alguns llocs, com xalets, és una nova tendència. Però hi ha algunes parts amb pisos ocupats des de fa anys. Són punts amb sectors que no han estat recepcionats i, per tant, l'Ajuntament no dóna els serveis. L'alcalde ha explicat que "posarem els serveis i que després ho paguin els veïns". Il·luminació o clavegueram, per exemple. L'actuació és a mitjà termini.

Un dels sectors més afectats fa anys per ocupació és el Santo Domingo, on hi ha petits habitatges darrere el gran bloc del Delta Muga, davant la platja d'Empuriabrava. En aquest punt s'havien convertit en habitatges els garatges d'algunes cases. Es va fer una actuació fa anys però continua sent un dels focus d'ocupació i alguns habitatges mantenen residents als garatges reconvertits en habitatge. Fonts municipals confirmen la presència de pisos ocupats també al Delta Muga. A més, en aquest edifici es pot veure amb facilitat el mal estat d'algunes instal·lacions, com el cablejat elèctric. El terme de Castelló és molt extens i l'ocupació és dispersa i es vol tenir un control més acurat. Per això es treballa en l'elaboració del llistat d'habitatges ocupats. S'espera que el propietari en sigui conscient i pugui interposar denúncia i que en els casos que sigui necessari es posi en marxa la maquinària judicial.