Quatre-centes persones es van sumar ahir a la convocatòria de la plataforma Alto el Foc a l'Albera amb l'objectiu d'alçar la veu contra el camp de tir de la base militar Álvarez de Castro, a Sant Climent Sescebes. L'acte principal va ser un recorregut per l'entorn del camp de tir. Reclamen que es deixin de fer maniobres fora del perímetre i es tanqui el camp de tir perquè els veïns han de conviure amb trets i explosions.

"On està el camp de tir i què hi ha, no només hi ha veïns, hi ha un món que ningú coneix". Ho explicava un dels membres de la plataforma d'Alto el Foc a l'Albera, Bàrbara Magugliani, que viu al veïnat de Vilartolí, a Sant Climent, on té el Celler de Can Torres.

Fa uns dies mentre atenia uns clients de Massachusetts van passar un centenar de militars "amb les ametralladores enlaire, tots preparats". Ho explicava com una anècdota del que viuen les persones que resideixen o tenen activitat al territori entre Espolla i Sant Climent on se situen els límits dels terrenys militars.

Aquí hi ha el camp de tir. Josep Maria Agustinet, veí d'Espolla i membre de la Plataforma, va explicar que s'ha volgut fer "un recorregut per visualitzar tot l'entorn que és el camp de tir, una zona en què hi ha patrimoni megalític, patrimoni natural, i activitats econòmiques".

Maniobres a zones urbanes

Els militars fan pràctiques d'artilleria dins el perímetre del camp i maniobres tant a l'interior com als entorns o fins i tot creuant poblacions. Ho fan des dels anys setanta. El detonant que ha fet néixer aquesta plataforma va ser el novembre de 2015 quan més d'una desena de morters van caure a tocar d'habitatges.

L'error admès per Defensa va servir perquè es comprometessin a prendre algunes mesures com enretirar la zona de caiguda de projectils un quilòmetre o tancar una zona. Però "no han deixat de disparar", diu Magugliani. El que sí es pot veure és que estan tancant un sector.

Per Agustinet, "el tema de la tanca com a mesura és com cínica perquè els morters i les bales no tenen res a veure si tanquen el perímetre". En canvi, creu que pot comportar problemes si hi ha un foc forestal o per l'accés a algunes finques.

El membre d'Alto el Foc a l'Albera remarca que "hem de ser conscients que l'impacte del camp de tir és més enllà del perímetre perquè la base programa activitats o bé al poble per on es passegen pel mig del carrer o en els termes d'Espolla i Sant Climent". El que reclamen és acabar amb exercicis fora de la base i que es deixin de fer pràctiques de tir.

A la jornada d'ahir hi van ser presents entitats com Salvem l'Empordà, donant suport, i representants de partits polítics com Joan Olòriz i Jordi Martí, d'ERC, o Mireia Vehí, de la CUP. A petició dels ajuntaments afectats algunes formacions estan fent gestions per resoldre la problemàtica. Un dels temes clau és conèixer les mesures de seguretat que hauria de complir i si s'estan complint.

El que tenen clar, segons Agustinet, és que no es tancarà a curt termini però que "no té raó de ser avui enmig de zones habitades i poblades".

La jornada d'ahir va començar amb la caminada i una arrossada. També es van celebrar xerrades: Joan Carles Torres, veí de Vilartolí, va mostrar com ho viuen els veïns; Joan Budó i Enric Capalleras, del Centre de reproducció de Tortugues de l'Albera, els valors naturals; el biòleg Jenar Fèlix, el patrimoni arquitectònic a la zona; i un investigador del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, la reorganització que està fent l'exèrcit.