L'Ajuntament de Figueres està analitzant el padró municipal contraposant les dades d'aquelles persones que estan empadronades en pisos sense contracte de lloguer per tenir una radiografia "real" del problema de les ocupacions il·legals a la ciutat. L'alcaldessa, Marta Felip, assegura que aquest tipus de situacions es mantenen i que en la seva majoria es deuen a una "pràctica social". En aquest sentit, diu que en les darrers setmanes i gràcies a la col·laboració veïnal se n'han frustrat en cèntrics carrers com el Caserna o el Barceloneta tot i que l'ocupació massiva al bloc de protecció oficial de la plaça Joan Tutau encara no s'ha resolt. En aquest sentit, assegura que l'Agència Catalana de l'Habitatge ha portat als jutjats aquesta situació i que s'està a l'espera de resolució.

"No podem tolerar aquestes situacions", afirma Felip. Segons l'alcaldessa, el Govern municipal està estudiant com estan gestionant aquest tipus de situacions altres municipis com Lloret però diu que, en el cas de Figueres, les ocupacions no es deuen en molts casos a la necessitat. "Ni tan sols a un tema d'activisme. Aquí molta gent ocupa pisos relativament nous com una pràctica social i això no es pot permetre", va insistir. En aquest sentit, recorda que es van resoldre de manera satisfactòria ocupacions com a l'edifici Alberes i el Cuixart prenent fortes mesures de seguretat com la instal·lació de càmeres o el blindatge de comptadors.

En canvi, admet que hi ha d'altres punts on no s'ha pogut actuar amb la mateixa celeritat. És el cas, per exemple, de l'ocupació massiva de fins a set habitatges de la plaça Joan Tutau. Tal i com va publicar Diari de Girona el passat mes de setembre, l'edifici es propitat de la Generalitat i es va construir com a bloc de protecció oficial. La situació provoca greus problemes de convivència i brutícia així com els serveis punxuats des de fa més d'un any.

La policia hi ha fet alguns controls però Felip diu que esperen que la solució definitiva arribi per via judicial com a resposta a la denúncia que la propietat ha posat als jutjats. En aquest sentit, diu que "aquestes persones tenen la normativa a favor perquè poden empadronar-se sense ni tan sols aportar un contracte de lloguer".

Problemes de convivència

Per això, l'Ajuntament està fent un cribratge amb l'objectiu de detectar aquests casos i tenir una imatge el més aproximada a la realitat possible de la magnitud del problema. "Hem conscienciat a les comunitats de veïns perquè la seva ajuda és bàsica i s'hi està treballant però s'ha estès molt i el cop a la porta s'ha d'acabar", reitera Felip. Amb tot, recorda que aquest tipus de pràctiques provoquen no només problemes de convivència sinó també de seguretat perquè punxar serveis pot provocar incendis o sobrecàrregues elèctriques.