La moda d'amuntegar pedres creant una mena d'escultures rituals ha arribat a la punta de cap de Creus a Cadaqués, on des de fa uns anys es troben amb aquesta problemàtica que altera l'ecosistema d'un espai protegit com a reserva integral principalment per la seva geologia. L'acció que alguns realitzen per temes místics i altres simplement per fer-se una foto suposa una amenaça mediambiental perquè desestructura i erosiona l'entorn.

Les pedres es recullen i s'amunteguen fent una mena de torre. Es poden comptar a desenes al llarg del paratge, sobretot en alguns punts com el Far o l'esplanada propera. L'origen són uns rituals importats de l'Àsia.

L'acció ha generat queixes i indigna alguns usuaris. «Té com un inici molt espiritual de fer escultures efímeres que el temps s'emporta, el que passa és que ho fan per imitació i no tant per cap mena de ritual, i arriba un punt que tota la punta davant del Far n'està ple». Ho explica la geòloga Marta Puiguriguer, de l'empresa de visites guiades Axial Natura que porta visitants al paratge des de fa anys i que és autora de guies de la zona. Des de les seves plataformes de difusió demanen que no es porti a terme perquè «alteren tot un ecosistema». Experts com Puiguriguer han posat la veu d'alarma en llocs com Menorca o Eivissa, on s'acumulen en molts paratges de les illes.

La directora del parc Natural de Cap de Creus, Victòria Riera, constata que a diferència d'aquests indrets, aquí s'hi estan trobant des de fa quatre o cinc anys. Es va posar un rètol que no va servir de gaire res, diu Riera, i en fan tota la difusió que poden, sense que hagi aturat la pràctica. La directora del parc recorda que és una reserva integral protegida per la normativa que marca que no es pot fer cap moviment que alteri la geologia del terreny, però també és un indret molt concorregut. A això s'hi suma que és un lloc al que se li donen certes propietats màgiques, se li suggereixen certes energies que atrauen gent per temes místics. Estenen la pràctica i per imitació s'hi afegeixen molts visitants de la zona. El resultat és que porten a terme una acció que posa en perill l'entorn, l'ecosistema, en un espai amb una climatologia adversa que ajuda a l'erosió.

Riera ha explicat l'únic que poden fer és retirar-les com es va aprofitar per fer l'estiu passat durant els camps de treball. Admet que no poden restaurar la situació original perquè «si les tombes, et queden un munt de pedres fora del lloc original amuntegades». Recorda que l'acció fins i tot es podria sancionar perquè la normativa protegeix l'espai de qualsevol alteració. De moment continuaran insistint per conscienciar que el valor és el propi medi natural i que alterar-lo el perjudica.