Continua oberta l'operació policial contra les falsificacions amb epicentre a la Jonquera i el Pertús.

Una investigació iniciada fa dos anys per la unitat de delictes contra la Propietat Intel·lectual i Industrial del Cos Nacional de Policia (CNP) es va saldar ahir amb una setantena de detinguts per delictes de blanqueig de capitals. falsificació i organització criminal. Uns 350 agents del CNP, el Servei de Vigilància Duanera (SVD) i la policia lusa, van intervenir en el dispositiu, que va tenir el seu epicentre a la Jonquera i el Pertús, on es van registrar més de mig centenar de botigues, magatzems i habitatges.

L'operatiu se centra en una organització criminal dedicada a la importació i venda de roba falsificada procedent de la Xina, França i Portugal -d'aquí la col·laboració de la policia lusa- i que, segons fonts de la investigació, hauria blanquejat nou milions d'euros en els darrers tres anys. Es creu que els membres d'aquest grup feien veure que pagaven activitats legals i enviaven diners a l'estranger en petites quantitats per no ser detectats.

Entre els arrestats es troben els suposats responsables de la banda, que estaven instal·lats a Figueres. A Roses també s'han fet entrades i registres, i en altres punts de Catalunya.

Feia tres anys que l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, «en un congrés internacional sobre falsificació» celebrat a Canàries, havia explicat a la policia nacional el problema d'aquesta localitat fronterera. «Van venir a la Jonquera i ens hem estat reunint periòdicament», exposa, igual que van fer amb els pèrits de l'Associació Nacional de Defensa de la Marca.

El cas es troba sota secret de sumari i és el Jutjat d'Instrucció número 2 de Figueres el responsable d'acordar les diligències. La policia ha sol·licitat que els comerços inspeccionats en els quals s'ha trobat material falsificat es clausurin cauterlament durant dos anys, mentre s'instrueixi el cas.

En el cas que «aquest tancament cautelar que es demana no pugui tirar endavant, estem disposats en la mesura del possible a revocar les llicències mentre duri el procediment», apunta l'alcaldessa, que es mostra satisfeta amb l'0peratiu policial perquè «ataca» directament «el capital» de l'organització criminal.

Els escorcolls

L'operatiu policia es va inciar al matí i es va allargar fins la nit. Va començar al nucli de la Jonquera -avinguda Pau Casals, i al Pertús. Els agents portaven fotos de les persones que volien detenir i entraven als blocs on sabien que resideixen preguntant als veïns si els reconeixien. Un veí explicava que els van demanar si identificaven el de la imatge, si vivia allà, i els han advertit que estiguessin tranquils si sentien cops perquè anaven a tirar la porta del pis a terra perquè no obria. El mateix van fer amb les botigues que havien tancat la persiana per evitar l'entrada. Els agents, utilitzant radials, van fer saltar les persianes i van poder realitzar les inspeccions, carregant muntanyes de caixes amb material de les botigues en tràilers que van anar arribant cap al migdia.

La presència de membres de la policia portuguesa en aquest desplegament es deu al fet que havien de certificar que l'0rganització criminal treballava també amb falsificacions de roba de marques portugueses.

La previsió és que l'operatiu pugui allargar-se.