L'alcalde de Llançà, Guillem Cusí (ERC), ja es prepara per abandonar l'alcaldia després de perdre ahir la qüestió de confiança vinculada als pressupostos del 2017 en una sessió plena a vessar amb intercanvis de retrets amb els regidors socialistes, a qui va expulsar del govern aquesta setmana per no donar suport als pressupostos del 2017 que no es van aprovar. CiU, amb Pere Vila al capdavant, espera, en el termini d'un mes que marca la llei, trobar els suports necessaris per a una moció de censura. El resultat va ser el previst: 5 vots en contra de CiU, 2 abstencions del PSC i el suport de 2 regidors d'ERC (una va ser absència per malaltia) i el regidor d'Alternativa per Llançà, Claudio Grande (APL).

ERC, amb 3 regidors, governava fins fa uns dies amb el PSC (2) i APL (1). Els socialistes acusen d'actuar amb «cinisme», d'haver-los «menystingut» i «humilitat» amb l'expulsió del govern i no haver fet prou esforços per trobar una entesa. L'expulsió es produïa dimarts i just l'endemà Cusí anunciava la moció de confiança.

La sessió es va celebrar ahir amb una sala plena de veïns. L'alcalde, Guillem Cusí (ERC), va aprofitar el temps previ a la votació apel·lant a la «responsabilitat» i «valentia» dels regidors per donar suport a uns pressupostos i a un equip de govern en minoria. «Sabem que no és la situació més estable però un escenari molt interessant per a la coresponsabilitat i estem segurs que aquest és el nostre lloc», va afegir.

Al torn de paraula van arribar els retrets entre CiU i PSC. El socialista Francesc Guisset, fins fa tres dies regidor d'Hisenda, va considerar cínic demanar-los el vot quan juntament amb la regidora Sílvia Barris van ser expulsats dimarts. És «esperpèntic i estrany» que un alcalde demani el suport a uns pressupostos on afirma no haver pogut participar perquè se'l va «arraconar» malgrat ser el regidor d'Hisenda.

Roben l'iPad d'un regidor

Guisset també va defensar la «lleialtat» del PSC per no haver «airejat» les importants discrepàncies que han sorgit en l'any i mig que han estat compartint govern, juntament amb Alternativa per Llançà (APL). Es va mostrar especialment dolgut per algunes afirmacions falses, al seu entendre, que hauria fet Cusí. Va dir en una atenció als mitjans dimarts que Guisset havia posat «traves» per evitar que tirés endavant una auditoria de comptes als darrers anys perquè havia perdut l'iPad on tenia els documents.

El socialista va respondre amb vehemència que el que havia passat era que li havien robat a les oficines de l'ajuntament tot mostrant la denúncia dels Mossos així com l'USB on assegura tenir tota la documentació per tirar endavant l'auditoria. I afegint que l'alcalde n'estava al cas.

El portaveu del PSC va acabar la seva intervenció defensant la bona feina de la regidora Sílvia Barris i subratllant la falta de confiança de l'alcalde en ell mateix i en la seva capacitat de mantenir un govern estable. En cap moment va fer referència a una futura aliança amb CiU, principal força a l'oposició amb 5 regidors i la més votada a les passades eleccions.

Cusí es va defensar dient que les discrepàncies són «normals» en un govern format per tres forces i que ha intentat buscar una entesa amb Guisset, malgrat que en els últims dies no li agafava ni el telèfon. També va assegurar que dies abans del ple de dilluns, van proposar-li fer canvis al govern per acostar posicions i que la resposta dels socialistes va ser un no rotund, esvaint-se així, al seu entendre, qualsevol opció d'acord.

CiU vol un «govern fort»

El portaveu de CiU i actual president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va mantenir un to de coordialitat amb l'alcalde si bé també li va tirar en cara haver comès alguns errors, al seu entendre, que han «precipitat» els esdeveniments. Concretament, es va referir a no haver retirat el punt de l'aprovació del pressupost de l'ordre del ple d'aquest dilluns sabent que no tindria prou suports i d'haver expulsat els regidors socialistes sense haver intentat arribar a una entesa.

Vila va qualificar de «molt greu»que un regidor d'Hisenda no doni suport a uns pressupostos perquè no ha pogut participar en la redacció, un fet insòlit, va dir, pel que fa a Catalunya. Pel que fa al govern en minoria, el portaveu de CiU creu que és una «situació delicada» ja que quedaran quatre regidors al govern i set més a l'oposició, i que Llançà necessita «estabilitat i un govern fort».

És per això que va anunciar de nou la voluntat de treballar per un govern alternatiu perquè és una maniobra «legítima». «Sé que per a vostè avui no és un dia fàcil, però aquesta situació no l'ha provocat el nostre grup, potser hi hem ajudat, no li ho negaré, perquè la persistència de teixir un pacte també és legítim, com també ho va ser per vostè», va subratllar.

Vila reconeixia així que després de perdre l'alcaldia, malgrat ser la força més votada -CiU havia tingut l'alcaldia de Llançà durant 36 anys consecutius- ha intentat arribar a un acord amb el PSC però que aquest li va donar un no per resposta fins a tres cops. ERC va pactar amb PSC i APL a les passades eleccions que van portar Guillem Cusí a l'alcaldia. L'última vegada que Vila va intentar un acord amb PSC, va dir, va ser fa quinze dies durant una reunió amb el regidor del PSC que va declinar l'oferta dient que les condicions no eren les idònies i que volien seguir al govern amb ERC i APL.

Ara s'obre un període de 30 dies en què es pot presentar una moció de censura. En cas que no n'hi hagi o que no prosperi, els pressupostos quedaran aprovats i l'actual equip de govern (ERC i APL) podrà seguir en minoria.