CiU i el PSC de Llançà van formalitzar ahir al matí la moció de censura contra l´alcalde, Guillem Cusí (ERC) i van fer públic que els seus caps de llista, Pere Vila, es repartiran l´alcaldia durant el que queda de mandat. Cadascun s´estarà quinze mesos al càrrec, començant per Vila, i es crearà una nova figura de coordinador institucional, que vetllarà perquè es compleixin els punts de l´acord.

Ambdues forces van voler subratllar que han sabut aparcar les divergències històriques que els han separat per bastir un pacte «necessari» que obligava a prendre «mesures excepcionals» en un moment en què el municipi havia entrat en un atzucac. El primer cartipàs que ja han esbossat preveu que els socialites mantinguin les àrees que fins ara tenien. Vila, que tornarà a ser alcalde a partir de l´11 de gener, ha avançat que no es tornarà a ­presentar a les municipals de 2019.

Els cinc regidors de CiU i els dos socialistes van entrar ahir al matí a registre la moció tot assegurant que el pacte s´ha «precipitat» tenint en compte unes circumstàncies «excepcionals» que han portat el municipi a tenir un govern «dèbil i sense futur», després que l´alcalde expulsés els dos regidors del PSC del Govern arran de la seva abstenció a la votació dels pressupostos i que perdés la qüestió de confinaç vinculada a la seva aprovació.

Vila va insistir que l´acord, que començarà a caminar el proper 11 de gener (el dia en què hi ha previst el ple de la moció) deixa enrere partidismes i egos polítics i crea «una nova coalició entre dos partits històricament rivals». Malgrat això, van remarcar que enceten una nova etapa basada en la «confiança mútua» i que han decidit anar a la una «i posar el compta dor a zero» per al bé del municipi.

«Em sento orgullós de l´acord perquè tant tant PDeCAT (antiga CiU) com el PSC hem entès que aquests eren moments excepcionals i que calia emprendre mesures», va dir Vila. En aquest sentit, el pacte recull que els caps de llista es partiran l´alcaldia el que queda de mandat. Pere Vila, que compaginarà el càrrec amb el de president de la Diputació, serà el primer a ostentar l´alcaldia durant 15 mesos (fins al 29 de març de 2018). Després, cedirà la vara a Guisset, que serà alcalde de Llançà fins als propers comicis.

L´acord recull, a més, que es crearà la figura de coordinador institucional, que ostentarà primer Guisset i després Vila. La figura serà «el contrapès a l´alcalde, que l´assessorarà i s´encarregarà de vetllar pel compliment del pacte», va explicar Guisset.

Mantindran les àrees

D´altra banda, Guisset i la regidora Sílvia Barris mantindran les responsabilitats que tenien fins ara (Hisenda i Urbanisme el primer; Atenció Ciutadana, Benestar i Família, Salut, Dona i Paisatge Urbà la segona). Pere Vila, en aquest primer tram, portarà Interior, Govern Local i Negociació Col·lectiva. Pel què fa als altres quatre regidors de CiU, Joan Carles Mora portarà Turisme, Comerç, Promoció Econòmica, Obres i Activitats i Serveis i Infraestructures; Juanjo Serrán, Joventut, Noves Tecnologies, Publicacions i Esports; Sònia Sarola, Cultura i Voluntariat, i Sònia López, Ensenyament i Medi Ambient.

Vila va avançar, a més, que voldrà dedicar-se al nou partit i que així ho va fer saber a la militància dijous passat en una reunió en què es va avalar el pacte de govern amb els socialistes amb el suport unànime dels 89 assistents. Per la seva banda, Guisset va assegurar que el pacte amb ERC i APL havia arribat a un punt «humiliant» i «insostenible».