El cap de llista del PDECat a Llançà i actual president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va recuperar ahir l'alcaldia del municipi després que hagi prosperat la moció de censura que el seu grup va presentar amb el PSC. Vila, que governarà quinze mesos i després cedirà la vara d'alcalde al socialista Francesc Guisset, va assegurar que van decidir presentar la moció perquè Llançà «necessita un govern fort» i va agrair al fins ara alcalde, el republicà Guillem Cusí, la feina feta. Cusí, per la seva banda, va carregar contra un pacte que assegura que «ja estava lligat des de fa temps» i va acusar Vila d'haver-se «abaixat els pantalons» amb l'acord. La moció va prosperar amb els set vots a favor de CiU i PSC, i quatre en contra (els d'ERC i Alternativa per Llançà).

Vila torna a governar Llançà després que en les passades eleccions municipals del 2015 el republicà Guillem Cusí accedís a l'alcaldia gràcies a un pacte amb els dos regidors del PSC i el d'Alternativa per Llançà. Precisament van ser els dos edils socialistes, Francesc Guisset i Sílvia Barris, els que van votar, juntament amb els cinc convergents, a favor d'una moció de censura que ha enviat Cusí a l'oposició. En el seu discurs, Vila va afirmar que una moció de censura «no és mai una bona notícia» però que calia fer-la per poder tenir «un govern fort» a la població. «Durant el temps que vostè ha estat alcalde, no hi ha hagut un projecte clar per al poble», va recriminar Vila a Cusí.

Malgrat això, el nou alcalde de va voler agrair la feina feta per Cusí i el seu equip de govern. Vila va insistir que «no té cap mala relació personal» amb cap dels regidors d'ERC i va negar rotundament que hi hagués cap pacte ocult amb el PSC per fer-lo fora, tal com Cusí assegura. El republicà, en canvi, va carregar durament contra la moció presentada pels dos partits. Cusí va acusar els convergents d'haver-se «abaixat els pantalons» davant del PSC amb un pacte que, al seu parer, «coarta la llibertat d'expressió de l'Ajuntament». El ja exalcalde assegura que «tot això ja estava decidit des de feia temps» i considera que amb aquest acord el PSC «li ha fet un gol per l'escaire» al partit que lidera Pere Vila.

L'últim a prendre la paraula va ser el cap de llista del PSC i futur alcalde del municipi, Francesc Guisset, que va ser contundent amb Cusí, a qui acusa d'haver-lo «humiliat» durant l'etapa com a regidor. «Cap dels projectes que els regidors del PSC portàvem es van incloure en els pressupostos», va recriminar. El regidor socialista considera que se'ls ha «menystingut» i va recorda que li van donar confiança però que ja s'ha esfumat. Guisset també va recriminant a Cusí que «no hi ha un projecte per Llançà» i va dir que el proper divendres respondran a les preguntes que els veïns tinguin en una compareixença amb l'altra regidora socialista, Sílvia Barris.

El pacte entre les dues forces recull que els seus caps de llista es partiran l'alcaldia el que queda de mandat, fins a les municipals del 2019. Pere Vila, que compaginarà el càrrec amb el de president de la Diputació de Girona, ostentarà ara la vara i durant quinze mesos (fins al 29 de març del 2018). Després, cedirà l'alcaldia a Guisset, que serà alcalde de Llançà fins als propers comicis. L'acord recull que també es crearà una nova figura al si del consistori: la del coordinador institucional. L'ostentaran primer Guisset i després Vila, alternant-se quan l'altre sigui alcalde. Els socialistes Guisset i Barris mantindran les responsabilitats que tenien fins ara (Hisenda i Urbanisme el primer; Atenció Ciutadana, Benestar i Família, Salut, Dona i Paisatge Urbà la segona). Vila, en aquest primer tram, a més d'alcaldia portarà també Interior, Govern Local i Negociació Col·lectiva. La resta d'àrees, que tindran els altres quatre regidors de CiU, queden de la següent manera: Joan Carles Mora portarà Turisme, Comerç, Promoció Econòmica, Obres i Activitats i Serveis i Infraestructures; Juanjo Serrán, Joventut, Noves Tecnologies, Publicacions i Esports; Sònia Sarola, Cultura i Voluntariat, i Sònia López, Ensenyament i Medi Ambient.

No es tornarà a presentar

Vila va aprofitar per tornar a dir que, un cop cedeixi la vara a Guisset, tancarà la seva etapa com a alcalde de Llançà. En total, ho haurà estat tretze anys i mig. «Sé que hi ha molts que ho posen en dubte, però asseguro que no seguiré com a alcalde», va concretar. El cap de llista del PDECat, que ja ha avançat que voldrà dedicar-se al nou partit, va fer-ho saber a la militància de Llançà el dijous passat.