L'Ajuntament de Figueres busca sistemes alternatius per matar les males herbes de les zones urbanes evitant aplicar herbicides amb glifosat. "Al món hi ha una tendència per anar substituint tots aquells herbicides que puguin ser nocius per al Medi Ambient i per això estem provant noves opcions", ha explicat el regidor de Medi Ambient, Francesc Cruanyes. Aquest dijous han provat un sistema que crema les males herbes amb infrarojos. Es tracta d'una bombona de butà connectada a una placa de ceràmica que arriba a temperatures molt elevades i acaba amb les males herbes. Tot i això, no evita que tornin a sortir i s'han de fer cremes periòdiques. No és el primer sistema que proven, també han utilitzat una màquina a vapor a alta pressió però "no va acabar de donar els resultats esperats".

El ple de l'Ajuntament de Figueres va apropar, per unanimitat, una moció que instava a deixar de fer servir herbicides potencialment nocius substituint-los per mètodes més respectuosos amb el Medi Ambient. "Es tracta, essencialment, d'anar prescindint dels glifosat perquè resulta ser nociu per a persones i animals", ha detallat Cruanyes.

Per això, durant els darreres mesos estan provant sistemes alternatius que siguin efectius en l'eliminació de les males herbes però que no suposin cap risc per a la salut. El primer intent va ser amb una màquina que usava vapor a altra pressió. Segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, els resultats no van ser del tot satisfactoris.

Aquest dijous han posat a prova un sistema amb infrarojos. "El provem durant un temps per veure si té efectivitat", exposa Cruanyes. Lluís Font, de l'empresa Servicentre, ha estat l'encarregat de fer la demostració. Es tracta d'un dispositiu connectat a una bombona de butà que escalfa una placa de ceràmica i aconsegueix arribar a altes temperatures que cremen les males herbes.

Tot i això, afegeix Font, no acaba amb la vegetació per sempre. "Torna a rebrotar perquè té efecte contacte, s'han de fer de manera periòdica diverses vegades al llarg de l'any", ha conclòs.