Agents de la Prefectura d'Informació de la Guàrdia Civil i del Grup d'Informació de la Comandància de Girona, sota la direcció del JCI nº 4 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional, han detingut avui, a Figueres a un ciutadà marroquí amb documentació holandesa, en virtut d'una ordre de detenció de les autoritats holandeses per la seva presumpta pertinença al grup terrorista Daesh.

Aquesta detenció s'ha realitzat en el marc d'una operació conjunta amb les autoritats holandeses i amb la participació de serveis d'intel·ligència de diversos països, havent existit una cooperació molt fluïda en els últims dies quan es va detectar el retorn del detingut des de Turquia a Espanya. Des d'aquest moment i fins ara els contactes han estat continus per intentar localitzar el presumpte retornat i detenir-lo davant la possibilitat que el seu retorn estigués motivat per l'interès de dur a terme alguna acció a Europa.

En la localització del presumpte jihadista ha estat clau la col·laboració de la Policia Local de Figueres, que han complementat l'actuació de la Guàrdia Civil, posant novament de manifest la necessitat de la màxima implicació de tots els cossos policials i serveis de seguretat per fer front a aquesta amenaça.

Actualment els investigadors intenten determinar el grau de radicalització que tenia el detingut, els seus possibles vinculacions a Europa, les activitats que ha pogut estar realitzant a favor de Daesh i quin era el seu propòsit des que va arribar a Espanya.

Des 2015, any en què el Ministeri de l'Interior va elevar a 4 el Nivell d'Alerta Antiterrorista (NAA-4) les Forces i Cossos de Seguretat han detingut un total de 181 terroristes gihadistes.