L'Audiència de Girona ha condemnat a 2 anys de presó i a pagar una multa de 1.440 euros la propietària d'una administració de finques de Figueres que es va embutxacar 385.441,41euros de quinze comunitats de veïns de l'Alt Empordà que gestionava entre els anys 2007 i 2010. La processada, Maria Francisca Vives, ha reconegut els fets. S'enfrontava inicialment a 6 anys de presó per un delicte continuat d'apropiació indeguda però fiscalia, acusacions particulars i defensa han arribat a un acord per rebaixar-li la pena tenint en compte que el cas ha trigat molt temps a arribar a judici. "Estem davant d'una clara falta de recursos dels Jutjats de Figueres perquè han trigat vuit anys a instruir la causa sense motiu", ha afirmat un dels advocats de l'acusació particular, Toni Quera. El tribunal també condemna Vives a indemnitzar les comunitats amb els diners que es va quedar.

La condemnada no haurà d'entrar a presó. Durant la vista, que s'ha fet aquest dimarts a la secció quarta de l'Audiència de Girona, ha reconegut que entre els anys 2007 i 2010 es va anar quedant diners de quinze comunitats de propietaris i finques que gestionava a través de la mercantil Rall finques S. L., amb seu a Figueres. En total, el desfalc puja fins a 385.441,41 euros.

Totes les finques i comunitats són de la comarca de l'Alt Empordà i la xifra de diners que es va quedar de cadascuna van des de 1.782,95 euros fins a quantitats molt elevades, de 150.200,78 euros.

Vives ha respost amb un "sí, senyoria" al president del tribunal, quan li ha preguntat si reconeixia els fets i estava d'acord amb la imposició d'una pena de 2 anys de presó i el pagament d'una multa de 1.440 euros. A més, durant un període de 2 anys no es podrà dedicar a feines relacionades amb la gestió de finques. També l'han condemnat a indemnitzar, en concepte de responsabilitat civil, les comunitats de veïns afectades. En total, haurà d'abonar tots els diners dels quals es va apropiar, excepte si es declara insolvent.

Un dels advocats de l'acusació particular, Toni Quera, ha ressaltat que els diners no han aparegut enlloc i assenyala que "serà molt difícil" que les comunitats de propietaris els puguin recuperar.

L'acusada cobrava les quotes de les comunitats de veïns, uns diners que havien de servir per cobrir despeses de subministraments, manteniment d'ascensors o rebuts d'assegurances. Segons ha reconegut al judici, en comptes de destinar els imports a això, es va anar apropiant de quantitats que va incorporar al seu patrimoni personal.

Per dissimular el desfalc, l'acusada va obrir un compte bancari on els veïns de totes les finques ingressaven els diners, sense distincions, i on domiciliava totes les depeses tant de les comunitats com les personals.

Inicialment, Maria Francisca Vives s'enfrontava a 6 anys de presó per un delicte continuat d'apropiació indeguda. Fiscalia, acusacions particulars i defensa han arribat a un acord per rebaixar-li la pena aplicant-li una atenuant de dilacions indegudes. Segons ha relatat el fiscal, la causa ha estat aturada en diferents períodes als Jutjats de Figueres sense justificació.

Quera ha assegurat que és conseqüència d'una "falta de recursos dels Jutjats de Figueres" perquè el cas ha trigat prop de vuit anys a instruir-se "sense motiu". "Això ha suposat unes dilacions indegudes força importants que han fet que fiscal, defensa i acusacions s'hagin d'ajustar a llei i baixar la pena als 2 anys", ha explicat l'advocat.