El Laboratori Central de Veterinària d’Algete ha confirmat la detecció del virus de la Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP), grip aviària, en una cigonya salvatge trobada morta al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. La troballa, realitzada pel cos d’Agents Rurals, és resultat del reforç del Pla de vigilància d’aquesta variant de grip a Catalunya, atesos els brots declarats arreu d’Europa. Davant d’aquesta confirmació i d’acord amb la normativa europea, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha activat els protocols i mesures previstes, com ara la immobilització de les granges d’aviram en tres quilòmetres a la rodona i la prohibició de caçar aus silvestres en 10 quilòmetres.

De la mateixa manera, des del Departament es destaca la importància de mantenir les mesures de bioseguretat a les explotacions, especialment pel que fa al contacte amb aus salvatges, així com reforçar la vigilància i notificar degudament qualsevol sospita a les autoritats.

Des del Departament d’Agricultura es vol remarcar que no hi ha risc per a la salut pública, ja que la grip aviària és una malaltia que afecta les aus i aquest tipus de virus en concret no s’ha detectat en humans.

Des del 28 de octubre de 2016 i fins al moment s’han notificat a Europa 781 focus d’IAAP en aus domèstiques, 38 en aus captives i 972 en aus salvatges. El focus declarat a Catalunya és el segon de l’Estat. El primer es va declarar el 12 de gener a Castella i Lleó.