Preocupació entre els gestors de les granges de l'entorn dels Aiguamolls de l'Empordà pel focus de grip aviària detectat a la zona el 6 de febrer passat pels Agents Rurals, que van localitzar una cigonya morta a la zona del parc.

Les anàlisis practicades pel Centre de Recerca de Sanitat Animal (CReSA-IRTA), confirmades amb posterioritat pel Laboratori Central de Veterinària d'Algete (Madrid), van establir que l'au havia mort víctima de la soca del virus de la influença aviària H5N8.

El Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat qualifica aquest subtipus del virus (se n'han identificat com a mínim 16) entre els «d'alta patogenicitat» i els protocols de prevenció s'han activat.

Entre d'altres mesures, les granges situades en un radi de 10 quilòmetres del punt on es va detectar el focus no podran vendre ni comprar aus durant unes setmanes.

Una de les empresàries afectades és Cristina Bech, que fa un mes i escaig va comprar 1.400 gallines ponedores amb l'objectiu de vendre ous ecològics. Fins que es mantinguin les restriccions, que per a aquest cas seran vigents durant un període de 15 dies, les haurà de tenir tancades a la granja que té a Castelló d'Empúries.

Més perjudicades en surten, però, tres explotacions ubicades a menys de tres quilòmetres de distància del punt on va ser trobada la cigonya morta. Dues crien aus per a l'autoconsum; la tercera és una explotació avícola d'una mida considerable, situada a tocar del Parc, a Sant Pere Pescador, que té 25.000 pollastres, que queden immobilitzats durant 21 dies.

«He tingut una gran sort», explica Cristina Bech, que dos dies abans que es donés l'avís va vendre's els 25.000 pollastres d'engreix que criava a la granja i evitava, així, pèrdues econòmiques importants. Això no obstant, ara, diu, «no saps quan podràs tornar a entrar-ne».El 17 de gener passat, Bech va invertir més de 10.000 euros en la compra de les 1.400 gallines; la sort, explica, és que les bèsties es troben en període d'adaptació, de manera que, en cas de no haver-se detectat el cas de grip aviària, també haurien hagut d'estar recloses. «La situació no és tan greu», reflexiona Bech, perquè la soca del virus que presentava la cigonya morta «no afecta la carn ni els ous».

El director del Parc dels Aiguamolls, Sergi Romero, afirma que «el protocol ha funcionat» (també fixa, per exemple, la prohibició de caçar aus silvestres en un radi de 10 quilòmetres) i que es manté una «vigilància passiva»: «Això vol dir -afegeix- anar als llocs on hi ha concentració d'aus, en zones amb aigües permanents i mirar si hi ha individus morts».

Cap risc per als humans

Fins ara no ha aparegut cap més au sense vida; si es dona el cas, «no es toca res i s'engega el protocol» de nou, explica, alhora que subratlla que no hi ha cap risc per als humans. El focus de grip aviària dels Aiguamolls apareix en plena època de migració d'aus. De fet, la cigonya infectada, un exemplar adult que també havia estat albirat a Lleida, havia estat anellada a París.