Prop de mig milió d'euros, més de 8.000 plantes de marihuana i vuit armes de foc comissades en el macrooperatiu antidroga que es va desenvolupar aquest dimarts a l'Empordà. Part de tot això estava ocult en espais de l'organització criminal que passaven ben desapercebuts: el grup comptava amb almenys un parell de búnquers que la policia va localitzar en els terrenys de dues cases de l'Alt Empordà.

Amb la vintena d'entrades i escorcolls, molts d'ells al barri de Sant Joan de Figueres, es van detenir 32 persones, majoritàriament del clan Cortés. Es considera que conformaven una organització dedicada al cultiu i exportació de marihuana.

A banda dels diners, que s'investiga si s'haurien obtingut de forma il·lícita, els Mossos d'Esquadra i el Servei de Vigilància Duanera també han aconseguit localitzar diverses armes i armilles antibales. En total vuit, part de les quals es trobaven ocultes dins el búnquer dels líders de la banda, a Avinyonet de Puigventós. Es tracta de cinc armes llargues i tres de curtes.

Durant el macrooperatiu també es van poder comissar objectes de luxe, els quals Vigilància Duanera està analitzant si s'han obtingut a través del blanqueig de capitals. Per exemple vuit vehicles, majoritàriament d'alta gamma. Es tracta de sis cotxes i dues motos. Aquestes últimes les van trobar el dimarts a la tarda a casa dels líders de la banda.

Els diners, uns 450.000 euros, estaven amagats als domicilis del nucli dur de l'organització i, de fet, només en una casa del carrer Ramon i Cajal del barri de Sant Joan de Figueres -epicentre de l'organització criminal- hi van trobar un bon feix de bitllets.

Droga a través d'un pou

La droga comissada i part de les armes es va trobar en un búnquer que hi havia a sota de la casa d'Avinyonet. Però els policies també van descobrir que en un mas de Cabanes hi havia un altre espai tipus búnquer. En concret, sota del terreny i de la casa tenien una nau, a la qual es podia accedir a través d'un pou. En aquest espai hi van trobar una gran plantació de marihuana.

Amb l'operatiu, els Mossos donarien per liquidat un grup criminal que està dedicat principalment al cultiu i a la distribució de marihuana.

Algunes fonts del cas apunten que l'organització s'estructuraria en tres branques, dues de les quals -les principals- liderades per les famílies del clan Cortés. La tercera suposaria la implicació d'altres integrants, com el clan Capirote. Pel que fa als caps del grup, al capdavant d'aquest hi hauria Juan Cortés i el seu fill. També comptaria amb diverses persones que es dedicarien al cultiu de la marihuana.

La meitat en llibertat amb càrrecs

La comissaria de Figueres es troba des del mateix dia del macrooperatiu totalment blindada amb forta presència policial. Fins i tot la vorera de la comissaria estava ahir encara «precintada» perquè ningú hi pugui accedir.

Pel que fa als detinguts, més de la meitat van quedar ahir al vespre en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial, al jutjat d'instrucció número 6 de Figueres. En concret, van quedar en llibertat 17 dels 32 arrestats, que (segons van apuntar fonts del cas) no serien les persones que es trobarien al capdavant de l'organització. Es va acordar la seva llibertat amb l'obligació de comparèixer, de manera periòdica, dues vegades al mes. Tots els que van declarar ahir -menys un- es van acollir al dret de no declarar.

De fet, es preveu que avui declarin els líders del grup, que ahir encara seguien detinguts a l'espera de declarar davant el jutjat de Figueres. Els presumptes delictes que s'atribueixen a aquesta organització són contra la salut pública, la defraudació de fluid elèctric, la tinença il·lícita d'armes i el blanqueig de capitals, a part de la pertinença a un grup o a una organització criminal. Així mateix, s'atribueixen als líders els presumptes delictes de danys per incendi, de denúncia falsa i d'estafa.

Ahir ja es va aixecar el secret de sumari d'aquest cas, que està format -de moment- per un total de 16 toms. En aquesta línia, els beneficis que se sospita que extreien els caps del grup ha suposat que els agents de Vigilància Duanera s'hagin sumat a la investigació liderada pel jutjat d'instrucció número 6 de Figueres per estudiar el possible blanqueig de capitals.