El juliol de 2008 un cabussó emplomallat, una au migratòria, localitzat a Vitòria es convertia en el primer animal víctima de la grip aviària a Espanya, en la seva variant més agressiva, la H5N1, que pot afectar els humans i que des de l´any 2003 ha infectat 467 persones, de les quals 282 han mort, en països com la Xina, Egipte, Indonèsia, Tailàndia o Vietnam, segons dades de l´Organització Mundial de la Salut. Fins ara no existeix cap evidència que aquesta soca del virus es pugui contagiar entre persones de forma eficaç. Hi ha una vacuna per a les aus, no pas per als humans (i no hi serà fins que el virus muti i es faci transmissible de persona a persona; els símptomes de la malatia en humans són febre superior als 38 graus, dificultat respiratòria, tos i malestar general).

La cigonya trobada morta als Aiguamolls estava infectada per la variant H5N8, de manera que en aquest cas no hi ha risc que alguna persona pugui resultar infectada. El Ministeri de Sanitat assenyala diversos indicadors que permeten detectar si una au de granja té el virus: la disminució «notable» del consum diari de pinso; la disminució «apreciable» de la posta d´ous durant més de dos dies; una mortalitat d´exemplars superior a la mitjana habitual en una setmana o «qualsevol circumstància o conducta irregular de les aus que indueixi a sospitar de la presència de la malaltia». Les autoritats recorden que a Espanya «totes les aus que consumim» superen «estrictes controls de qualitat».

Una notificació de les autoritats d´Hongria de 27 d´octubre de 2016 certificava que la grip aviària havia tornat a Europa, de la mà de la soca H5N8, que llavors va matar un cigne silvestre. Aquesta variant del virus s´havia detectat des de l´any 2010 en aus silvestres i domèstiques a l´Àsia, i els anys 2014 i 2015 va provocar brots infecciosos a Europa, Àsia i Amèrica. El 12 de novembre passat, la soca H5N8 matava 6.700 aus en una granja hongaresa, segons el Centre de Coordinació d´Alertes i Emergències Sanitàries.