L'Ajuntament de Figueres ha obert aquest matí un expedient informatiu per la presència d'animals -gossos i gats- en dos espectacles del Festival Internacional del Circ que es va celebrar del 16 al 20 de febrer. Els Col·legis d'Advocats , el partit animalista Pacma i Compromís per Figueres havien denunciat aquest fet i alertaven que és una "falta greu" perquè es vulnera les ordenances municipals. L'Ajuntament diu que no s'ha decidit obrir arran de les denúncies sinó que ja estava previst fer-ho.

L'expedient ha de servir per saber si vulnera la normativa general i l'ordenança de l'Ajuntament que no ha volgut entrar a valorar si els sembla bé l'ús d'animals al circ. El que sí han detallat és que s'ha decidit obrir-lo, a diferència d'altres edicions en què també hi havia animals, perquè en aquesta ocasió són animals domèstics.

Els dos espectacles eren: el de gossos Agility dogs d'Evgeny Komisarenks i el d'Asel Saralaeva de gats. El primer va rebre el premi elefant de Bronze i el segon el de la Crítica.

Primer el Pacma i després els Col·legis d'Advocats catalans han denunciat que vulneren la normativa. Des de les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals dels col·legis, han advertit l'Ajuntament que és una falta molt greu si «l'ús d'animals en espectacles, si l'espectacle els pot ocasionar sofriment, pot fer que siguin objecte de burles o tractaments antinaturals o pot fer la sensibilitat de les persones que el contemplen».

Figueres ha rebutjat en dues ocasions fins ara les peticions de declara Figueres ciutat amiga dels circs sense animals. El 2012 ja va incloure animals, amb cavalls.