Els Col·legis d'Advocats s'han sumat a les crítiques per la presència d'animals als espectacles del Festival Internacional del Circ a Figueres. Han demanat a l'Ajuntament que faci complir l'ordenança municipal de tinença d'animals de la ciutat que considera una falta molt greu "l'ús d'animals en espectacles, si l'espectacle els pot ocasionar sofriment, pot fer que siguin objecte de burles o tractaments antinaturals o pot fer la sensibilitat de les persones que el contemplen".

Les comissions consideren que durant els espectacles amb gats i gossos celebrats repetidament durant els dies en què ha tingut lloc el Festival Internacional del Circ de Figueres, del 16 al 20 de febrer, es pot haver incomplert la normativa municipal, fent-los fer actes contraris a la seva naturalesa, quina contemplació ha ferit la sensibilitat de nombroses persones.

Des del Col·legi han manifestat que avançar en la prohibició d'espectacles amb animals és un dels principals objectius de les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals. Per això, malgrat que a Catalunya la Llei de Protecció Animal només prohibeix la utilització d'animals salvatges en les exhibicions de circ, "les CPDA's es mostren contràries a la utilització de tot tipus d´animals en circs, i "especialment si, com en el cas de Figueres, les actuacions que se'ls hi han fet fer són antinaturals i poden haver vulnerat la normativa municipal. En concret, el número amb gats que s'ha pogut veure dins l´espectacle "vermell", en què són col·locats entre dues barres a les seves aixelles perquè es vagin desplaçant per elles, es pot considerar antinatural, ferint la sensibilitat de persones que ho contemplen".

Per això demanen a l'Ajuntament de Figueres que obri un expedient informatiu al Festival del Circ pels espectacles amb animals i que s´asseguri que tot els circs que s'instal·lin a la ciutat compliran la normativa municipal. Demana que s'obri un expedient informatiu.

Les Comissions també demanen al Govern català la creació de l´Observatori d´Avaluació de l´Ús d´Animals al Circ, previst a la Llei 22/2015, de 29 de juliol, de modificació de l´article 6 del Text refós de la Llei de Protecció dels Animals.

A Catalunya són ja nou els Col·legis d´Advocats que compten amb Comissions de Protecció dels Drets dels Animals: Barcelona, Tarragona, Girona, Terrassa, Sabadell, Mataró, Granollers, Reus i Manresa, que treballen amb l´objectiu de vetllar pel compliment de la legislació, avançar en la prohibició d´espectacles amb animals i en la implantació de programes ètics de control de la població d´animals, entre d´altres qüestions.

Els espectacles amb animals al Festival del Circ han suscitat les crítiques d'alguns sectors. El primer a denunciar-ho va ser el partit animalista PACMA. Per la seva banda, Genís Matabosch va manifestar que estudiava denunciar per injúries i calúmnies. Justament els dos espectacles amb animals van rebre un dels premis que es van atorgar.