Els dos regidors d'Unió a l'Ajuntament de Figueres, Manel Toro i Núria Galimany, abandonen CiU i l'equip de govern. Passaran a l'oposició com a regidors no adcsrits, una decisió que deixa definitivament el govern de Marta Felip amb cinc dels vint-i-un regidors. Avui s'ha presentat la instància i s'ha notificat als convergents que demanen la dissolució de CiU. Asseguren que el moment en què es dissolgui CiU formaran el grup municipal d'UDC. Conviden a la resta de grups del consistori a permetre la constitució d'un govern fort i estable.

Els dos regidors han volgut sortir d'aquest "limbo polític-jurídic-administratiu en què l'alcaldessa insisteix a mantenir-nos" formant part del govern, sense competències i actuant de forma independent.

"Hi havia initerès en fer-nos aparèixer encara com a membres del Govern, quan no governàvem ni teníem cap competència eren membres del Grup Municipal CiU, però havíem demanat la seva dissolució", constaten els dos regidors en un comunicat fet públic.

"En tant que no es resol la dissolució del Grup Municipal de CiU, i per evitar que se'ns neguin drets polítics, el de la paraula en el mateix Ple, o se´ns negui el dret d´assistència per no voler asseure´ns a les cadires de "Govern", per recuperar alguns drets polítics, hem decidit sortir del Grup Municipal de CiU i passar a ser Regidors "No adscrits", han informat.

La situació diuen que es mantindrà fins a la resolució de la petició de dissolució del grup. "Un cop tramitat l'expedient, en aplicació dels criteris d'interpretació exposats en el seu moment, entenent que na Núria Galimany i Granés i en Manuel Toro Coll no abandonen el Grup Municipal de CiU com a actuació individual, sinó que ho fan com a representants d´UDC, per la dissolució de la Federació CiU, és aplicable l'excepció de l'article 73.3 LRBRL i 50.6 TRLMC, i en conseqüència, caldrà procedir a formar el Grup Municipal d´UDC", asseguren.

Els dos regidors van decidir abandonar el govern després de la decisió de l'alcaldessa, Marta Felip, d'expulsar els tres regidors del govern. Consideren que va ser una decisió unilateral que va anar acompanyada posteriorment d'un seguit "de desqualificacions personals i atacs que considerem fora de la lògica i la necessitat de fer política". Van demanar la tramitació de la dissolució del grup de CiU però Felip va considerar que no era possible. L'alcaldessa va retirar-los les funcions però continuaven formant part del govern.

Propostes per un govern fort

Unió es va adreçar a la resta de grups que considera que han d'apostar per un nou govern a Figueres. "La proposta que van presentar als grups municipals aquests dies passava "per la redacció i l´acord sobre un full de ruta amb els temes principals de ciutat, posant-los per escrit i prioritzant-los". Manel Toro afegeix que "aplicant-hi el finançament el disseny del qual li vaig deixar escrit a Marta Felip el dia que va voler assumir ella la Hisenda Municipal el juny de 2015: 5 milions d´euros per any d´inversió, sense incrementar en absolut l´endeutament. Això és el que permetia l´estat de les finances municipals gestionades per nosaltres del 2011 al 2015".