L'anunci de licitació de les obres del parc de Figueres no ha servit per apaivagar l'ambient caldejat dels seus Bombers i encara menys, per donar el capítol per tancat. Els agents van organitzar ahir un esmorzar reivindicatiu per tal de tornar a denunciar a les autoritats l'estat en què es troba l'edifici on treballen i la manca d'efectius amb què es veuen obligats a operar. L'acte es va programar unes hores abans de l'entrega de medalles i distincions, amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, qui no va assistir a l'esmorzar, però si es va trobar amb els Bombers que l'esperaven a les portes del Teatre Jardí, lloc on se celebrava l'acte.

Els que sí van ser presents a la trobada prèvia varen ser Juli Gendrau, director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, i Albert Ballesta, director del Servei Territorial d'Interior a Girona. Entre les principals queixes que va traslladar el caporal Ramon Montané als convidats especials hi ha la falta d'un protocol d'actuació i la manca de formació continuada per a la intervenció en emergències en el túnel ferroviari transfronterer del TGV. També es va mostrar preocupat per la falta de persones amb què han de treballar. Montané va lamentar que només eren 5 bombers de guàrdia «quan en realitat n'hauríem de ser com a mínim 7, tenint en compte que tenim 40 municipis de primera sortida del parc de Figueres que representen un total de 75.000 habitants», xifra per a la qual troben «insuficient» el servei que hi ha actualment. El caporal va explicar que, fins i tot, a vegades han de fer sortides d'emergència amb només tres persones.

Un edifici en mal estat

Durant la trobada, els Bombers van engalanar l'espai amb pancartes reivindicatives i fotografies del mal estat de les instal·lacions on treballen. El director general, Juli Gendrau, va recordar que «ja s'ha engegat la maquinària, i s'ha accelerat, perquè es pugui treure a concurs la licitació de les obres, que s'acaba d'anunciar aquesta mateixa setmana».

Montané va admetre que tots eren conscients que «la reforma canviarà moltes coses» però va recordar que aquesta no permetrà «convertir Figueres en zona de referència per a l'actuació dels Bombers a la part nord de Girona, ni tampoc la creació d'un possible heliport, que hauria ajudat molt en diverses tasques».

{C}

Queda camí per fer

El president Carles Puigdemont no va anar a veure les instal·lacions del parc de Figueres, però durant el seu discurs a l'acte de lliurament de medalles va admetre que «el cos de Bombers pateix mancances que cal solucionar». Puigdemont va assegurar que eren conscients «del camí que queda per recórrer i que hi ha coses que es poden millorar».

El president va aprofitar per recordar, però, que «s'ha començat a posar en solfa el pla estratègic», va recordar el compromís del Govern que preveu invertir 207 milions d'euros en els pròxims cinc anys i va assegurar que aquests diners permetran dotar els Bombers de l'equipament i els recursos necessaris per «afrontar els desafiaments del segle XXI en la gestió de tot tipus de desafiaments, particularment els incendis forestals».