L'empresa que ofereix el servei de càtering a l'escola de Palau-saverdera ha estat sancionada amb sis-cents euros després que una nena es trobés un insecte a la truita de patates. La família i l'escola va presentar una queixa i es van fer els procediments pertinents que han acabat en sanció per una infracció greu. Es van retirar les truites servides a tots els centres on treballen i es van fer controls sanitaris. És el segon incident i s'ha rescindit el contracte al proveïdor de truites. L'oposició, CiU, demana més control perquè creu que hi ha hagut més incidents i també es queixa que els aliments arribin sovint en taxi.

L'incident que ha acabat amb sanció es va produir el 17 de gener, segons consta a l'acord de ple del 9 de març referent a la sanció. En aparèixer l'insecte a la truita es van fer fotografies i es van presentar queixes. La supervisora Educa de l'empresa adjudictària va trametre amb data 19 de gener un informe on es confirma l'aparició «d'un objecte estrany a l'interior d'una truita que sembla ser un insecte». La directora de l'escola Martí Inglés va presentar un escrit el mateix dia en què demanava que «es prenguin les mesures que es considerin oportunes per tal que mai més es torni a produir un fet semblant i per tal de garantir la qualitat i seguretat alimentària de l'escola». Des d'alcaldia l'endemà va incoar un procediment per una «infracció greu» en «prestar el servei sense complir les condicions reglamentàries, i en especial, la manca dels elements de seguretat, higiene i salubritat necessàries».

Paral·lelament, el mateix dia dels fets es va comunicar al departament de Qualitat i Seguretat Alimentària la incidència de l'insecte dins la truita de patates. El càtering l'ofereix una empresa i té un proveïdor per a les truites. Aquest va al·legar que no han tingut incidències amb insectes i que la ingesta «en cap cas» pot produir un problema de salut.

En l'informe municipal es conclou que el responsable és el proveidor però tot i això es van fer controls de qualitat del producte que ofereix l'empresa de càtering al centre que té al centre CEIP Pompeu Fabra de Llançà on es regenera la truita de patates on hi havia l'animal.

Es van aplicar mesures. La retirada del producte en tots els centres on es va servir i es va donar de baixa el proveïdor.

Les competències dels menjadors escolars la Generalitat les té delegades als consells comarcals i l'Ajuntament és un col·laborador. Per això es va encarregar fa dos anys de convocar el concurs, que finalitza al juny i s'ha fet càrrec de l'obertura de l'expedient que ha tramitat a les instàncies superiors. Ho vol deixar clar l'alcaldessa de Palau, Isabel Cortada. Ni el consell ni la Generalitat han comparegut en l'expedient.

La sanció podia oscil·lar entre 600,01 i 3.000 euros. L'alcaldessa ha explicat que s'han valorat diferents aspectes a l'hora de decidir la mínima. A l'informe s'exposa que s'havia produït un fet similar anteriorment, el 8 de gener del 2016, que va generar l'emissió d'un informe per part del departament de Seguretat i Higiene però en aquella ocasió no es va incoar cap procediment d'imposició i per això no s'ha pogut tenir en compte com a agreujant.

L'alcaldessa diu que tampoc es podia rescindir el contracte per un sol incident sense afectació per a la salut dels escolars. L'empresa, ha informat l'Ajuntament, ha canviat el proveïdor a través del qual s'elaboraven les truites de patates, reitera. Fins avui, insisteix Cortada, l'empresa ha passat tots els controls sanitaris.

L'oposició critica el servei

Per l'oposició, però, no tot està tan clar. El regidor de CiU, Jordi Compte, recorda que és el segon incident, encara que no s'hagi imposat sanció. «Hi ha diverses queixes i el detonant ha estat aquesta última», diu Compte. «El nostre grup vam votar a favor perquè creiem que s'havia de sancionar però havia d'haver estat superior». Demanen més control i respecte l'arribada del càtering en taxi entenen que, malgrat vagi en recipients refrigerats, no és el més idoni.