La Plataforma Salvem l'Empordà de Purins va protestar ahir a Figueres per denunciar que «l'allau de noves macrogranges» de porcs a la comarca no s'atura. N'hi ha 45 en tramitació i denuncien que s'està tramitant de nou la macrogranja de Rabós d'Empordà, aturada pel Tribunal Suprem. Sospiten que la granja ha estat funcionant durant anys sense l'autorització ambiental. La portaveu, Bàrbara Schmitt, demana que «abans d'obrir més granges arreglem el tema de la contaminació de les aigües per purins» i s'aturi la tramitació de Rabós.

«Aquí se'ns pixen de riure. Prou Purins», «Aigua potable». Aquests són els lemes de part de les pancartes que el grup d'acció de la plataforma va desplegar ahir davant la seu dels serveis territorials d'Agricultura a Figueres. Van reclamar que s'aturin les granges si no es pot garantir la qualitat de l'aigua. Schmitt constata que fa un any, quan es va constituir la plataforma, hi havia 35 granges en tràmit però que la petició de noves no ha parat de créixer. Els consta que s'han afegit deu projectes més, dos desestimats. «La situació ha arribat a tal extrem que sol·liciten una autorització ambiental per a la macrogranja de Rabós», diuen. Es tracta d'un projecte que Salvem l'Empordà va aturar després d'una batalla d'anys als tribunal i d'un fort rebuig veïnal. La van portar als tribunals i va guanyar primer al TSJC el 2007 i al Tribunal Suprem el 2011.

Sospiten que és il·legal

Durant els anys dels judicis (del 2003 al 2011) i fins que es va confirmar la suspensió de l'autorització ambiental pels tribunals, la granja es va construir. La portaveu diu que sospiten que han treballat tots aquests anys com a explotació ramadera, tot i que no saben exactament amb quins animals. Han presentat diverses denúncies i demandes d'investigar l'explotació però mai han obtingut resposta, assegura Shmitt. La granja no tindria autorització ambiental.