El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha aprovat definitivament el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Palau-saverdera després de rebutjar la petició d'uns veïns que qüestionaven una ampliació prevista a l'avinguda Mas Bohera. La sentència, que es pot recórrer, considera que el contenciós que va presentar aquest grup d'habitants no demostra que la proposta de l'administració sigui «d'impossible realització o desproporcionada», entre altres raons. La resolució recorda que la sol·licitud dels veïns demanava impugnar la càrrega urbanística als propietaris afectats per l'actuació a l'avinguda Mas Bohera.

La sentència valora que la Llei d'Urbanisme de Catalunya imposa unes obligacions als propietaris del sòl urbà no consolidat, entre les quals cedir el sòl o costejar i executar la urbanització. Afegeix que els plans del POUM «estableixen una determinada ordenació» seguint la reclamació de l'interès públic. «El contingut de la propietat serà, en cada moment, allò que es derivi de l'ordenació urbanística», apunta la resolució del TSJC. Així, remarca que «no pot prevaler» el criteri particular davant la modificació de l'ordenació urbanística, excepte que es demostri que s'infringeix un precepte legal o que s'allunya de l'interès general, entre altres motius.

Per això, la sentència conclou que els plans «configuren el dret de la propietat sobre el sòl». De fet, el TSJC subratlla que no queda acreditat -com exposa el contenciós dels veïns- que el POUM de Palau-saverdera vulneri el repartiment «just» de benefici i càrrega en l'àmbit urbanístic.