El grup municipal d'ERC a Figueres donarà suport a l'equip de govern en l'aprovació dels pressupostos del 2017. Així ho van confirmar ahir els tres regidors republicans, després d'una llarga negociació en què el consistori ha acceptat algunes de les propostes de la formació, com augmentar la inversió social, reduir la despesa corrent i apostar més activament per la participació ciutadana.

La portaveu del grup, Agnès Lladó, va explicar que «aquest no és el nostre pressupost» però Figueres «no pot seguir més temps sense comptes i no podem funcionar un any sencer amb un pressupost prorrogat, desaprofitant l'oportunitat de fer inversions imprescindibles». Lladó va voler matisar que «el nostre sí no fa referència un a un partit o a una persona, sinó que és un sí a la ciutat».

Els punts tractats

Entre les propostes que han negociat amb l'ajuntament, ERC destaca l'increment en partides socials en 643.000 euros, la reducció de la despesa corrent en 804.000 euros i una garantia de 850.000 euros destinats íntegrament a pressupostos participatius. També un augment de la partida dedicada a l'Escola Carme Guasch, la qual passa de 125.000 euros a 325.000 per poder redactar el projecte executiu.

Les condicions aprovades també preveuen impulsar la segona fase del centre Ferran Sunyer i Balaguer (valorada en 250.000 euros) perquè l'edifici serveixi com a viver i incubadora d'empreses, posant facilitats als creadors i emprenedors de la ciutat per tal d'iniciar els seus projectes. El pressupost del 2017 també inclou una partida pel Pla d'espais buits amb l'objectiu de «recuperar solars per a la ciutadania i permetre que siguin les veïnes i veïns les que decideixin quina utilitat els hi volen donar».

Pel que fa a la vessant cultural, la formació ha demanat més inversió per dos museus de la ciutat, el de l'Empordà i el del Joguet; una partida més alta per a «l'Embarraca't» i una reformulació del projecte del Museu del Circ, on es durà a terme un procés de participació ciutadana perquè els figuerencs en decideixin el futur. Aquest s'englobaria dintre de la partida de pressupostos participatius.

La millor opció

La portaveu de la formació va voler deixar clar que «no és moment de partidismes» i que la resta de grups que formen part de l'oposició han de deixar de banda «els seus interessos i mirar més per la ciutat». Lladó va descartar que el seu grup vulgui participar en una «hipotètica moció de censura», ja que segons la seva opinió «la fragmentació actual que hi ha al ple fa que sigui totalment inviable sumar un total d'onze signatures». Però sí que va matisar que el que no podien permetre «és un pressupost que vagi lligat a una moció de confiança» per part de Marta Felip i el seu equip format per cinc regidors del PDeCAT.

«Nosaltres volem canviar coses i no hi ha gaire temps per fer-ho, tenim set mesos per executar un pressupost que ja neix una mica coix» va sentenciar. Lladó va aprofitar per demanar a la resta de partits que «no bloquegin la ciutat», ja que el consistori ja està prou fragmentat per posar-se d'acord.

El nostre suport als comptes «no es tracta de cap xec en blanc i, farem un seguiment exhaustiu dels acords. S'han establert un calendari amb totes les propostes i partides introduïdes i controlarem que es compleixin totes i cadascuna. Sempre hem estat molt crítics amb la situació que tenim a l'Ajuntament de Figueres, però això no significa que no puguem donar un sí» va concloure Agnès Lladó.