Els coneixements en primers auxilis del policia nacional José Ramón van ser decisius perquè una veïna de Figueres, Loli Torres, no morís ofegada per l'obstrucció de la gola amb la seva pròpia llengua. Segons relata el setmanari l'Empordà, del mateix grup editorial que Diari de Girona, la dona feia estona que deia a la seva amiga Ana Cortés i a la filla d'aquesta, l'Elvira, que no es trobava gaire bé. Les tres anaven caminant pel carrer Sant Pau de Figueres i, de sobte, la Loli es va desplomar i va quedar inconscient i a un fil de morir.

José Ramón treballa a la comissaria de la Jonquera, però, en aquell moment, es trobava fora de servei. Sortia del gimnàs i conduïa el seu cotxe pel carrer Sant Pau quan es va topar amb l'escena: una dona estesa a terra, de cap per amunt, amb símptomes d'inconsciència. Va aparcar i es va apropar a veure què li passava.

«Em vaig posar darrere d'ella, en línia, i vaig veure que presentava símptomes d'obstrucció de les vies respiratòries. Vaig fer-li una primera valoració de consciència, respiració, pols... estava inconscient, però tenia pols», relata l'agent, i continua: «Vaig decidir obrir-li la boca i vaig observar com la llengua li obstruïa la via respiratòria, gemegant i amb símptomes d'asfíxia. Tot seguit, vaig aconseguir posar-li la llengua al seu lloc natural i vaig col·locar la dona en la posició lateral de seguretat, valorant les constants vitals i les vies aèries en espera que arribés una ambulància al lloc dels fets».

L'agent afirma que s'ha adonat de com és d'important la formació de primers auxilis que va rebre quan estudiava a l'acadèmia de policia i les sessions de formació constant que els ofereix el cos. «Aquestes són coses que no penses que hagin de passar mai i, fixa't, un dia descobreixes que poses en pràctica tots aquests coneixements», assegura el policia.