L´alcaldessa Marta Felip i el seu equip de govern en minoria van aconseguir aprovar inicialment el pressupost per aquest 2017 en el ple municipal d´ahir. Aquest fet va ser possible gràcies a la votació favorable dels tres regidors del grup d´ERC que, juntament amb els cinc del PDeCAT, es van imposar numèricament davant dels 4 vots en contra del PSC i Compromís d´Esquerres, així com les abstencions del PP, Cs, CUP i els dos regidors no adscrits, que els van donar llum verd per tirar endavant la proposta dels comptes.

El debat dels pressupostos no va ser planer en una sessió carregada de retrets d´uns grups a uns altres. L´equip de govern també va fer front a unes esmenes de darrera hora per part dels grups de Cs i la CUP. En el cas d´aquests últims, el consistori va haver de fer un pas enrere i retirar la partida de 150.000 euros destinada als estudis i treballs tècnics que havien de determinar la viabilitat del Museu del Circ. Malgrat que l´equip de Marta Felip ja havia acordat amb ERC que vincularia aquesta inversió a una consulta ciutadana, finalment va cedir, aclarint que ells continuaven creient en el projecte, però reconeixent que era evident que no disposaven del suport polític per tirar-lo endavant.

Un plenari molt fragmentat

El debat de l´aprovació inicial dels pressupostos va durar prop de tres hores durant les quals es va evidenciar encara més la fragmentació del consistori figuerenc. ERC van ser els primers d´intervenir deixant clar que estaven «exercint un vot de responsabilitat». Agnès Lladó, la seva portaveu, va justificar el seu vot favorable dient que «un govern fort és aquell que és capaç de dialogar».

La CUP també va reconèixer durant la seva intervenció que «la situació exigia un esforç per part de tots» malgrat que el model presentat fos «antagònic» al que ells haurien volgut. La portaveu, Natàlia Sànchez, va presentar les esmenes, posteriorment aprovades, entre les quals hi havia canvis en partides relacionades amb habitatge, igualtat de gènere, la zona oest, l´educació i l´eliminació per complet de la partida destinada al Museu del Circ.

Pel que fa al grup del PP, la portaveu, Maria Àngels Olmedo, va destacar la voluntat dels populars de «no caure en partidismes i negociar les coses com sempre hem fet durant els darrers anys». Olmedo es va mostrar satisfeta amb el resultat, destacant que totes les esmenes del grup havien estat acceptades dins els comptes. Una posició similar va ser la del grup de Ciutadans, que va agrair la bona predisposició del govern, lamentant, però, que «la minoria sigui el camí més directe al diàleg».

El portaveu del PSC, Pere Casellas, va deixar clar des del primer moment que la seva postura era totalment contrària, etzibant a Felip que «haurà de menjar-se tota la política social que ha rebutjat des del mes de setembre». El regidor de Compromís Òscar Vergés també va votar en contra dels comptes assegurant que la decisió del plenari era de «mantenir dos anys més un govern sense rumb i sense projecte de ciutat».

Pel que fa als exmembres d´Unió, ara com a regidors no adscrits, es van abstenir en la votació augurant que «el pressupost que ha estat presentat portarà un important dèficit de cara al pròxim any 2018».

Pressupost de 59,7 milions

Els comptes aprovats a la sessió d´ahir són diferents dels que va presentar l´equip de govern el passat al març. Davant dels nous acords, el document es va haver de reescriure a partir de les aportacions que van anar afegint els diferents grups de l´oposició. La proposta inicial contemplava un pressupost de 58 milions d´euros en els quals hi havia 6 milions destinats a inversions. En el nou plec la xifra total és de 59,7 milions d´euros amb una suma de 7,5 milions per inversions. Segons l´alcaldessa, és «el pressupost més complet que hem fet mai».