Trobar i buscar feina a partir de certa edat no és fàcil. Ho saben molt bé les 280 persones que es van inscriure a la primera jornada de formació i ocupació que es va celebrar ahir a Castelló d'Empúries. Tenen més de 45 anys i alguns fa mesos, fins i tot anys, que estan a l'atur. L'Ajuntament del municipi, conjuntament amb els de Figueres, Vilafant, el Consell Comarcal i el SOC van organitzar aquesta iniciativa per tal de donar-los una oportunitat. Un total de vuit empreses van realitzar més de 300 entrevistes al llarg de tot el dia amb l'objectiu de cobrir 23 llocs vacants. La regidora de Treball, Formació i Ocupació, Anna Massot, va explicar que gairebé el 50% d'aturats de l'Alt Empordà tenen a partir de 45 anys. «És molt important incidir en aquest sector», va apuntar.

La iniciativa va sorgir a través de la Taula comarcal de treball i ocupació i del programa «Grans Actius» que s'hi realitza. Massot va assegurar que pràcticament la meitat dels aturats que hi ha a l'Alt Empordà estan en aquesta franja d'edat i que, per aquest motiu, cal incidir en iniciatives per ajudar-los a trobar feina. Amb aquest objectiu, l'Ajuntament del municipi -que va acollir la jornada-, els de Figueres i Vilafant, el SOC i el Consell Comarcal van promoure la primera edició d'aquest projecte.

La jornada comarcal es va iniciar a les nou del matí amb la projecció d'un documental que mostrava diferents experiències de persones d'aquestes edats que han experimentat, de manera voluntària o no, un canvi en la seva trajectòria professional. Després es va celebrar una conferència a càrrec del formador i ponent en orientació laboral Francesc Gelida i, finalment, es va iniciar el torn d'entrevistes. El format va ser de contactes d'uns deu minuts que podien ampliar-se si l'empresa veia potencial en els participants.

Els candidats

L'oportunitat era única i un gran nombre d'assistents van volen aprofitar-la. És el cas d'en Carlos Martín. Fa un mes que es va quedar sense feina. Abans havia fet una mica de tot: des de cambrer a operari de fàbrica. Diu que no li fa por treballar, al contrari. «Jo em considero una persona activa i crec que les persones de 45 anys som més responsables i sabem el que volem a la vida», insisteix. Al seu entendre, sovint les persones de la seva edat se les «infravalora» i veu com una gran oportunitat aquest tipus de trobades.

La Lídia Taboas té 53 anys i durant tota la jornada d'ahir va realitzar dues entrevistes de feina -el màxim es va fixar en tres per persona. És una gran notícia tenint en compte que fa dos anys que està a l'atur. Havia treballat al sector del transport però obrirà noves perspectives i buscarà treballar en empreses de serveis. «És una oportunitat per a gent de la nostra edat perquè és difícil. Per molt que portis currículums, arriba un punt que et desanimes», diu.

Per a la Maria Rubio la situació és encara més complexa. Té 61 anys i en fa un que no té feina. «He fet alguna entrevista però la resposta és sempre l'edat que tinc, res més», explica. «No hi ha dia que no surti a buscar-ne, estic sola i necessito trobar-ne», insisteix.

«Poden aportar valors»

No només els demandants de feina van veure aquesta iniciativa com una oportunitat. El cap de recursos humans del grup Tramuntana (dedicat al sector comercial), Rafael Álvarez, va explicar que quan els van plantejar la possibilitat de venir, no ho van dubtar ni per un moment. «Per a nosaltres aquesta franja d'edat que supera els 40-45 anys no és cap mena d'obstacle, tot al contrari. Són persones que ens poden aportar valors i sempre hem tingut aquest ventall obert», assegura.

Álvarez també va admetre que, sovint, quan una empresa rep un currículum de persones de certa edat, els descarta directament. «Arriba un punt que sembla que aquest sigui l'obstacle principal i ja no van més enllà», remarca.