L'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Roses organitza durant els mesos d'abril i maig un cicle de presentacions dedicat a aprofundir entorn del coneixement del patrimoni històric de la població, a través de les aportacions obtingudes gràcies a les darreres intervencions arqueològiques realitzades, la presentació de les actuacions i millores dutes a terme recentment i quins són els projectes de futur. El cicle tindrà lloc els dies 21 i 26 d'abril, i 5 i 12 de maig, a dos quarts de nou del vespre, al centre cultural de Ca l'Anita.

El cicle congregarà diferents professionals i estudiosos que treballen i mantenen una forta vinculació amb el patrimoni del municipi, per tal de conèixer tota la riquesa d'aquest a partir de les seves visions i coneixements. La primera de les xerrades anirà a càrrec d'Anna Maria Puig, qui parlarà de les darreres aportacions obtingudes a partir de la recerca arqueològica en el nucli fortificat de Puig Rom i el seu entorn. Precisament durant el mes de juliol del 2016 es va dur a terme la tercera etapa d'excavacions d'aquest jaciment, treballs que van prosseguir en l'estudi de l'urbanisme, el tipus d'ocupació i la cronologia, i en la recuperació de la muralla i els seus complements defensius.

El 26 d'abril, els arquitectes que treballen a la Ciutadella, Carles Victoria, Joan Falgueras i Lluís Bayona, parlaran de les darreres actuacions realitzades i els projectes en marxa a curt i mitjà termini que es preveuen en aquest recinte. Marcel Pujol desvelarà el 5 de maig sobre les línies bàsiques per a la intervenció i museïtzació de la vila medieval de Roses i finalitzarà el 12 de maig, amb la presentació de la Càtedra Roses d'Arqueologia i Patrimoni Arqueològic (UdG), a càrrec de Josep Burch i Lluís Palahí.