Un home s'enfronta a una pena de cinc anys de presó i a una multa de gairebé un milió i mig d'euros per tenir bitllets falsos. Aquesta és la petició de la fiscalia per al processat (sense antecedents penals), que es preveu que s'assegui al banc dels acusats de l'Audiència de Girona d'aquí a dues setmanes.

El cas es remunta a finals d'octubre del 2011, quan els Mossos d'Esquadra van descobrir un dipòsit d'articles falsificats en un magatzem del carrer Major de la Jonquera. A part de les peces falses, els agents també van localitzar 146 bitllets de 100 euros (per tant, que sumaven la quantitat total de 14.600 euros). En l'escrit de la fiscalia es concreta que els diners es trobaven a l'interior d'una farmaciola de color vermell que hi havia al local que van inspeccionar els efectius dels Mossos.

La prova pericial va determinar que els 146 bitllets eren falsos. La fiscalia considera que l'acusat posseïa els diners falsificats per a la seva «utilització i distribució com a forma de pagament». També apunta que l'home tenia coneixement de la falta d'autenticitat dels bitllets.

És per això que la fiscalia valora que el processat és l'autor d'un delicte de falsificació de moneda per a expendre, distribuir o posar en circulació. Per aquest delicte, sol·licita cinc anys de presó i 1,46 milions d'euros de multa (el triple al dècuple del valor aparent dels bitllets, tal com estableix el codi penal).

Descobert per un robatori

El cas dels 146 bitllets falsos de 100 euros, del qual se'n preveu celebrar el judici la segona setmana del proper mes de maig, va sorgir després d'un intent de robatori. El motiu és que a finals d'octubre del 2011 els Mossos van rebre l'avís que havien intentat atracar un magatzem de la Jonquera. Quan els agents van arribar al local, van comprovar que es tractava d'un important punt de distribució de material.

De l'interior del magatzem, els Mossos van comissar més de 15.000 articles falsificats de diverses marques de roba i els 146 bitllets falsos (que sumaven 14.600 euros). L'acusat va quedar detingut per un delicte contra la propietat industrial, a part del delicte de falsificació de moneda.