L'Ajuntament de Figueres està en converses amb la Generalitat per valorar si es pot retirar la primera tanca que delimita el recinte de l´antiga presó i obrir els jardins com una zona d´oci. S'utilitzaria fins que no es construís l'escola Carme Guash. És una de les peticions dels veïns del barri, que també demanen netejar d'herbes aquesta zona.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha explicat que «valorem la possibilitat, en tot cas amb autorització de la Generalitat, d´eliminació d´aquesta primera tanca amb tota seguretat que això no permeti accedir al recinte».

La idea és «convertir-ho en una zona verda practicable». Felip responia a les preguntes del regidor de Cs, Héctor Amelló, que al darrer ple va posar de manifest el prec dels veïns que també pensen que s´hauria d´aprofitar per poder-hi passejar.

Es tracta d'un espai enjardinat on creixen les herbes i requereix d'una neteja periòdica com la que tornaven a demanar els veïns. El regidor de Serveis, Quim Felip, explicava que la porta a terme el Servei d'Ocupació de Catalunya. La neteja s'ha realitzat en els darrers dies.

L'espai d'oci dona als carrers Sant Pau i Albert Cotó. L´alcaldessa va explicar que, si s'obre, s'ha de fer amb un cost no excessiu perquè el projecte tècnic que en el seu moment va mostrar Ensenyament per a l'escola Carme Guash preveu situar en aquesta zona la part d´educació infantil en un edifici d´una única planta.

El mes vinent farà tres anys que es van tancar les instal·lacions de la presó pel trasllat al Centre Penitenciari del Puig de les Basses. Des de llavors s'ha fet poc ús de la infraestructura. Només un petit espai és utilitzat pels veïns del barri. A l'espera que s'hi construeixi l´escola Carme Guash, avui en barracons, s'espera anar obrint el vell centre de reclusos per a usos socials.