Les protestes de viticultors francesos a la zona del Voló van bloquejar ahir l'autopista a la frontera durant unes tres hores, cosa que va obligar a desviar els turismes per l'N-II i a impedir el pas de camions. Les cues van arribar als dotze quilòmetres, segons Trànsit d'Autopistes, a la part francesa i una a l'espanyola. Es queixen de les importacions de vi a preus baixos que fan caure el preu i l'objectiu va ser interceptar els camions que entren a França. Van buidar la cisterna a dos dels camions i van cremar pneumàtics.

Fins a uns dos-cents productors es van concentrar a Narbona, des d'on van viatjar en cotxes particulars en comboi fins al peatge de l'autopista al Voló, on els esperava una forta presència policial. Els agricultors eren seguits per un helicòpter policial.

La Prefectura dels Pirineus Orientals no havia donat permís per portar a terme la protesta considerant que podia suposar un problema important de circulació en una carretera amb un alt volum de trànsit de vehicles i camions.

El diari francès L'Indépendant relatava que els viticultors, però, estaven disposats a bloquejar el pas fronterer malgrat el control policial establert des de l'aire i per terra. Després de prendre la decisió van procedir a crear una barrera per impedir el pas de cotxes i camions, cosa que va generar en pocs moments un important col·lapse fins que es van prendre mesures de trànsit.

Els empresaris del sector del vi van cremar pneumàtics i quatre camions cisterna que transportaven vi van patir danys, segons els mitjans francesos. Els manifestants van buidar el tanc de dos d'ells al terra. També es van enfrontar als gendarmes, mentre paral·lelament es mantenien negociacions amb els responsables de l'Administració francesa.

El Servei Català de Trànsit va informar que es va optar per desviar els turismes per l'N-II i es mantenien immobilitzats els camions. Pels volts de tres quarts d'onze del matí es van reobrir dos carrils de l'autopista A-9 francesa. Tot i això hi havia retencions en els dos sentits fins gairebé les dues del migdia, segons Trànsit d'Autopistes.

La policia francesa va rebre ordres de dissoldre la protesta. La situació es va començar a normalitzar pels volts de tres quarts de dotze del migdia. Les protestes es van traslladar a altres punts de França.

Els viticultors volen una regulació del mercat europeu del sector del vi perquè s'exporten vins d'altres països com Espanya o Itàlia i forcen a la caiguda dels preus dels vins francesos.