El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tombat l´intent de legalització del polèmic edifici Sun Village de Palau-saverdera amb una quarantena de vivendes, sobre el que hi ha ordre d´enderroc del 2006 per construir-se en un sòl classificat com hoteler. L´Ajuntament va canviar la qualificació al POUM aprovat el 2012 però el tribunal ho ha anul·lat perquè, al seu entendre els canvis persegueixen «impedir el compliment d´una sentència ferma». Encara s´està pendent de resoldre els tràmits per evitar l´enderroc.

L´Ajuntament, que ha fet pública la sentència, exposa que el recurs que es va interposar demanava que es declarés nul tot el POUM o subsidiàriament, només la part que afecta l´ordenació urbanística dels terrenys on hi ha el Sun Village. El TSJC rebutja la primera pretensió dels recurrents, però estima la segona i dóna un nou revés a l'Ajuntament.

El cas que ha comportat un litigi de més de 15 anys es remunta al 2001 quan es va concedir a Urpasa una llicència d´obres per a construir 38 habitatges i aparcaments a la urbanització del Sun Village, al carrer Holanda. Els terrenys eren zona d´equipament social i comercial al Pla Parcial de 1983 i en una revisió de 1999 es van convertir en sòl d´ús hoteler, comercial i residencial.

Declaren nul l´acord el 2006

Veïns de la població ho van portar als tribunals i una sentència del TSJC de 15 de setembre de 2006 va declarar nul l´acord de ple mitjançant el qual es va concedir la llicència i va ordenar l´enderroc de l´edifici perquè el seu ús d´habitatge no s´adaptava a la normativa. En la sentència es recorda que, encara que es qualifiqués de residencial, qualsevol construcció havia d'estar relacionada amb l'ús hoteler.

L´Ajuntament va iniciar la tramitació del POUM i va aprofitar per a qualificar aquests terrenys com a zona d´habitatges plurifamiliars.

El tribunal critica la maniobra del consistori. Considera que a l´hora de modificar el Pla General, l´Ajuntament només buscava «eludir» l'enderroc del Sun Village, perquè no hi ha cap altre motiu que justifiqui el nou planejament urbanístic. La sentència obliga tant el consistori com la Generalitat a tirar enrere la legalització i torna el cas a la situació que hi havia el 2006. A més, demana que sigui respectuós amb la sentència d´aquell any que ordenava l´enderroc.

Des de l´equip de govern de Palau (Gent de Palau-Acord Municipal) adverteixen que el litigi «encara no està resolt». Aclareix que l´Ajuntament va arribar a un acord amb la part demandant. Es va signar el 23 de desembre de 2015 per demanar conjuntament al tribunal la impossibilitat d´execució de la sentència. Això no estaria resolt i l´Ajuntament considera que «cal mantenir la prudència i la cautela» perquè l´edifici està afectat per una sentència ferma d´enderroc.