L'Exèrcit i la Guàrdia Civil van dur a terme ahir una exhibició militar davant les costes de l'Escala. L'actuació simulava un exercici d'assalt a la línia costanera, que es va dur a terme davant del càmping Illa Mateua. El propietari de l´equipament, i regidor del PDeCAT a l´oposició a l'Ajuntament de l´Escala, Martí Guillem, hauria promogut l´activitat sense avisar prèviament a la resta del consistori. Hores després, l´alcalde Víctor Puga es mostrava «sorprès» perquè no tenien coneixement de la convocatòria i tampoc en coneixien l'abast.

L'activitat, promoguda per l'establiment, va comptar amb la participació de 17 militars de la base de Sant Climent Sescebes i sis efectius del Grup Especial d'Activitats Aquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil. També hi van col·laborar dues llanxes lleugeres i una embarcació de la Guàrdia Civil. L'objectiu era mostrar com actuaria el cos en cas d'un assalt a la línia de costa.

Alguns efectius es van llençar a l'aigua amb les barques en marxa i d'altres van pujar fins a l'Illa Mateua, des d'on van baixar fent ràpel. L'actuació va acaparar l'atenció dels banyistes que estaven a la zona en el moment de la intervenció. I és que els militars van nedar amb tot l'equip, armes de foc incloses. Finalment, van pujar fins a les instal·lacions del càmping, on van visitar una exposició que repassa la història de la base militar.

Guillem, va explicar que es tracta d'una activitat que s'ha pogut realitzar -per primera vegada- gràcies «a l'excel·lent relació» que tenen amb els diferents cossos de seguretat. «Nosaltres ho introduïm com un element més d'animació i que vol mostrar als clients el nostre compromís amb les forces de seguretat i la cultura de la pau», va remarcar.

Guillem va admetre que no tothom ho veu amb bons ulls però va assegurar que a la majoria dels clients els agrada i que, per això, de cara a pròxims anys estudiaran altres formes de col·laboració on hi pugui haver més implicació de la gent. Amb tot, va insistir que es tracta d'un exercici no agressiu i on l'exhibició d'armament «és mínima».

De fet, ahir al matí desenes de persones es van apropar a la zona de la piscina per poder veure la intervenció. Famílies senceres van voler presenciar l'exercici. Per la seva banda, el tinent coronel de la base militar de Sant Climent Sescebes Andrés Valero va explicar que l'exhibició es va fer «aprofitant» l'oportunitat. «Aquest tipus d'exercicis són poc habituals a la nostra unitat però ens va bé poder-los fer com a part de la instrucció», va dir.

Interior evita pronunciar-se

El conseller d'Interior, Jordi Jané, durant la inauguració de la nova comissaria de Banyoles, va evitar valorar l'exercici d'assalt que es va dur a terme ahir al matí. «No hi puc pas entrar en cap cas, i l'actitud del conseller d'Interior no pot ser altra», va dir Jané. I va afegir: «No em correspon fer-ne cap tipus de comentari, perquè a més desconec els detalls de les maniobres concretes que s'hagin pogut fer». El Govern municipal de l'Escala ja ha pres cartes a l'assumpte i el seu alcalde, Víctor Puga, va anunciar que ja han enviat un escrit a la subdelegació del govern espanyol per demanar explicacions sobre els fets.