Una quinzena de tractors, convocats per Unió de Pagesos (UP), ahir van fer una marxa per les carreteres que envolten Garriguella, per protestar contra el macrocàmping que l'Ajuntament ha aprovat tirar endavant. El sindicat va criticar que no s'hagi escoltat la pagesia i va assegurar que es tracta d'un projecte «especulatiu».

El coordinador general d'UP, Joan Caball, va dir que el càmping neix «com un bolet» i posa en dubte la qualitat dels llocs de treball que generaria la instal·lació. «No creiem que Garriguella necessiti un empresa que ofereixi llocs de feina de 800 euros al mes, a còpia de destruir el territori», va reblar. Caball va exigir que la Generalitat «s'impliqui» per aturar els plans del promotor i va reclamar un model sostenible de turisme. La protesta va comptar amb el suport de la Plataforma Salvem Garriguella i l'entitat ecologista Iaeden.

Evitar el mateix error

Caball va lamentar que es «torni a caure en el mateix error» de voler créixer a través de la construcció i va denunciar que el macrocàmping suposa una «agressió al territori». «El treball dels pagesos produeix un mosaic a la terra i un bolet com aquest s'ho carregarà», va alertar. El coordinador general d'UP va demanar que hi hagi un «equilibri sostenible» entre el turisme i la pagesia, en una zona «especialment arrelada al territori» com és l'Alt Empordà. Per tot plegat, va exigir a la Generalitat que s'impliqui en aquest tema i aturi el procés per la futura construcció d'un complex que ocuparà 18 hectàrees de terreny, i que preveu donar allotjament a 2.000 persones en una zona envoltada de vinyes. «Els polítics han de reflexionar des d'un punt de vista més ampli i no mirar-se el melic pensant en llocs de feina», va concloure Caball.

La marxa va durar dues hores i va acabar a la plaça Major de Garriguella, al costat de l'ajuntament, on es van recollir signatures en contra del càmping.

Una de les principals reclamacions de l'entitat ecologista Iaeden és que la Generalitat consideri aquest càmping una urbanització. D'aquesta manera, es podria aturar el projecte. La portaveu de la Iaeden, Marta Ball-llosera, va considerar «un error molt greu» que no tingui aquesta qualificació. «Hem de tenir en compte que es faran bungalous i cases toves, per tant, és el mateix que una urbanització».

En aquest sentit, Ball-llosera va posar l'accent en els serveis que necessitarà el complex. «Els accessos al càmping, el clavegueram, servei d'aigües i llum, estem parlant d'una obra que farà malbé el territori i que l'agredeix», va lamentar.

A favor del turisme

Un dels punts que més van destacar tant el sindicat agrari com les entitats va ser la importància que el turisme té per aquesta regió. Amb tot, van ressaltar que cal trobar «un equilibri» perquè «tots els negocis tenen dret a funcionar, per això cal buscar un bon balanç», va remarcar Joan Caball.

El portaveu de la plataforma Salvem Garriguella, Joan Salmeron, va reconèixer que «som conscients» que el turisme és beneficiós, sempre que no es massifiqui. «Aquí tenim hotels i càmpings, però un complex per a 2.000 persones farà mal», va concretar.

Salmeron va criticar l'equip de govern del consistori, a qui va demanar que els tinguin en compte. «Es pensaven que érem quatre bojos i aquí estem, amb el suport dels veïns i entitats», va concloure el representant de Salvem Garriguella.