Més vi i de molt bona qualitat. Aquestes són les previsions de la DO Empordà de cara a la campanya d'enguany. Aquests dies el gruix de cellers empordanesos comença una verema avançada per les condicions climatològiques. El sector espera que les 1.800 hectàrees de vinya proveeixin 6 milions de litres de vi, un 5% més que la campanya de l'any passat.

La intensa calor de finals de juliol arreu de Catalunya ha accelerat el procés de recollida. A les comarques gironines la setmana passada alguna parcel·la dedicada a varietats primerenques, com el moscat de gra petit, ja havia començat a collir els raïms. Al llarg d'aquesta setmana ho faran la gran majoria de cellers de l'Alt i Baix Empordà.

«Esperàvem encara una producció més alta, però les pedregades i alguna gelada a l'abril ens han fet rebaixar les previsions a un 5%», va destacar Toni Roig, president de la comissió tècnica de la DO Empordà. A banda d'un volum més alt, els productors esperen que el producte sigui «de molt bona qualitat». Segons Roig, «aquest any ha plogut quan tocava, a la primavera, i ha fet un estiu sec. Amb aquestes condicions el raïm ha crescut molt sa, sense plagues ni malalties».

Amb un panorama favorable tant en quantitat com en qualitat, la DO Empordà espera fer un pas més en la seva consolidació com a proveïdor de productes vitivinícoles de primer nivell. «Les vendes van augmentant, princialment a les comarques gironines que és el nostre principal mercat», va explicar Roig. Aquest any però, els ulls de la DO estan fixats en un altre objectiu de gran envergadura: Barcelona. Els productors gironins uniran «esforços comercials» per intentar entrar «amb força» al mercat de l'àrea metropolitana, dominat per altres DO com la Penedès.

El salt a l'estranger també serà un altre dels cavalls de batalla dels cellers empordanesos. El president de la comissió tècnica va assegurar que la DO prepara «moltes accions comercials» per promoure els vins gironins fora de Catalunya.

Una altra de les novetats que preveu introduir la DO Empordà durant aquesta campanya és la de posar la primera pedra cap a una producció de «raïm net», totalment lliure de productes químics. Per fer-ho, les explotacions, unides sota el paraigües de les Associacions de Defensa Forestal, treballaran colze amb colze amb l'organisme de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura per minimitzar l'aplicació de productes químics a la vinya.

Pel que fa a les varietats predominants aquest any, la DO Empordà preveu que el producte estrella sigui el mateix de les últimes campanyes: la garnatxa en tots els seus colors.