L'Ajuntament de Figueres té un milió d'euros per comprar aquest any pisos i poder destinar-los a lloguer social. A principis d'aquest mes en va comprar un al carrer Tarragona i ja són vint-i-dos, segos les dades facilitades per l'Ajuntament, els que s'han adquirit. També s'han començat els tràmits per arranjar aquests habitatges i a partir de setembre s'espera obrir una oficina de l'Habitatge.

A finals de l'any passat, l'Ajuntament va signar un conveni amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà en matèria d'habitatge per tal de compartir eines i informació per millorar la gestió de les necessitats d'habitatge social al municipi. El Consell Comarcal té una Oficina d'Habitatge que dona servei a tota la comarca. El regidor de Compromís a Figueres, Òscar Vergés, va insistir en el darrer ple que es compleixin aquests i altres acords que permetin resoldre la greu mancança d'habitatges socials a la ciutat.

L'alcaldessa, Marta Felip, va explicar que la idea amb la qual es treballa és recuperar les competències que es delegaven amb el conveni, tot i que els tècnics de les dues administracions puguin continuar col·laborant en aquesta matèria. Tal com va avançar fa un parell de mesos, a hores d'ara s'ha realitzat una primera tasca per saber el nombre de pisos buits a la ciutat que se situen en uns sis-cents.

A més, Felip va assegurar que segueixen «treballant en el degoteig constant de compra de pisos buits» i va avançar que el mateix dia en què tenia lloc la sessió plenària s'havia adquirit una vivenda al carrer Tarragona que se sumava a les 22 comprades en el darrer any i mig. El pressupost d'aquest any preveu una partida d'un milió d'euros per a aquest ús.

Els pisos es compren a través del dret de retracte, que els dona prioritat sobre el comprador privat. El preu mitjà de compra se situa en uns 60.000 euros per vivenda. L'alcaldessa també va anunciar que ja s'ha iniciat el procediment per poder arranjar aquests pisos amb la compra de subministrament i altres tràmits.

Treballant per llogar-los

El que encara està en una fase més inicial és el tema dels lloguers, va assenyalar Felip, però va assegurar que a partir del setembre volen crear el servei pròpiamemnt d'Oficina d'Habitatge. Des de Compromís va demanar que si algun dels pisos comprats està en condicions es miri d'adjudicar a les persones que ho necessiten.

Actualment, Figueres disposa de 52 pisos destinats a persones que no poden pagar un lloguer a preu de mercat. L'Ajuntament creu que en necessita una cinquantena més per poder atendre totes les necessitats que hi ha en aquest moment.

Pel que fa al nombre d'habitatges buits, la radiografia elaborada de la qual parla l'alcaldessa xifra en 600 els pisos buits d'un parc d'habitatge de 14.000. S'espera que una part es puguin posar a lloguer social.

Per la seva banda, l'Oficina de l'Habitatge del Consell Comarcal de l'Alt Emprodà, oberta des del 2012 i que dona servei als 68 municipis de la comarca, va superar l'any passat per primera vegada les 20.000 consultes. Aquest organisme realitza tot tipus de tramitacions i assessorament sobre temes d'habitatge, ajuts de lloguer i cèdules d'habitabilitat, entre altres.

Un dels problemes amb què s'han trobat ha estat la disposició d'habitatge per posar a lloguer a preus moderats. Per això es va fer una crida perquè els particulars optessin per llogar-los a través d'aquesta oficina, que s'encarrega de tota la tramitació.