Ben bé a l'entrada de Cadaqués, a la riba esquerra i no gaire lluny del nucli històric es troba l'escola pública Caritat Serinyana. La primera vegada que el centre va obrir les seves portes va ser el 29 d'agost del 1917. Cent anys després atén a més de 250 alumnes per any i disposa d'una plantilla formada per una vintena de mestres.

Per tal de celebrar aquesta data tan especial, el centre va presentar ahir un seguit d'activitats que tindran lloc des del pròxim mes fins a finals d'any. El 12 de setembre serà la data en què es farà el primer dels homenatges, coincidint amb l'inici del curs escolar, davant de la façana modernista. El mes d'octubre hi ha prevista una jornada de portes obertes per tots aquells antics estudiants que vulguin submergir-se en els records del seu antic centre escolar.

També hi ha programada una exposició amb fonts documentals i gràfiques vinculades a l'escola Caritat Serinyana. Aquesta es durà a terme durant el mes de novembre a la Societat Amistat amb l'ajuda «de totes aquelles persones que puguin aportar material de diferents èpoques» expliquen fonts de l'escola altempordanesa. Per acabar, al mes de desembre hi ha la voluntat d'editar un llibre que portarà el títol de «La meva escola» i estarà fet pels alumnes que estudien en l'actualitat.

En motiu del centenari també s'han dut a terme alguns canvis físics en l'espai, com per exemple a la façana de l'escola, la qual s'ha repintat per complet. També s'ha recuperat una làpida de marbre que anirà a la part superior de l'edifici i s'ha col·locat una pancarta recordant els cent anys de Caritat Serinyana.

Sobreviure al pas del temps

Inicialment, al centre altempordanès només hi estudiaven noies i no va ser fins a l'any 1968 que es va convertir en una escola mixta. Dos anys després, el creixement de la població va induir la primera ampliació de l'escola. Es va crear un edifici aïllat dins el mateix recinte escolar que va permetre guanyar 9.000 metres quadrats de superfície. La segona ampliació va tenir lloc el 1980, moment en el qual es va crear un tercer edifici perfectament integrat amb l'estructura inicial.

El darrer treball va ser també el més important. Es va iniciar l'any 2006, enderrocant l'estructura construïda durant la primera i aixecant una de nova, així com equipant l'edifici modernista inicial amb tots els serveis. A la llarga trajectòria del centre també cal afegir-hi un parell de rehabilitacions. La primera durant l'any 1977 i una segona el 1999.