L'empresa càrnia Fricafor de Vilafant (Alt Empordà) invertirà 800.000 euros per seguir endavant amb el canvi de rumb iniciat el 2014. Fricafor va tancar l'escorxador de porcs aquell any i a mig termini preveu fer el mateix amb l'altre que té a les instal·lacions per sacrificar bestiar boví. Amb aquests canvis es vol dedicar en un futur només a l'especejament de la carn de porc i boví i no al seu sacrifici. Sorolls i olors havien centrat les queixes dels veïns per la proximitat d'aquesta activitat a alguns habitatges del poble. Aquests 800.000 euros cobreixen les dues primeres fases d'obra, que començaran properament, i n'hi ha prevista una tercera per comprar maquinària. Entre els treballs que es faran, destaca la construcció d'un nou moll de càrrega per al bestiar boví a l'antic escorxador de porcs. Això permetrà que el trànsit de camions es faci a la zona propera a una altra indústria i no a tocar de les cases com passava fins ara. Fricafor té més de 100 treballadors i no descarta ampliar-la un cop acabi tot aquest procés de reformulació. L'Ajuntament de Vilafant ha concedit a l'empresa Fricafor la modificació de la llicència ambiental de la seva activitat. Concretament, per a l'activitat d'escorxador de vaquí, sala d'especejament de vaquí i porcí i magatzem frigorífic annex.

Per aconseguir-la, l'empresa s'ha compromès a fer obres per valor de 800.000 euros. Aquests diners han de ser una injecció per fer factible la reorientació del negoci iniciada el 2014. Fa tres anys, Fricafor va tancar el seu escorxador de porcs i des d'aleshores ja no entren vius a les instal·lacions i, per tant, tampoc es fa servir el socarrimador porcí ni les quadres.

La carn de porc era una de les principals activitats de Fricafor juntament amb la de vedells. A hores d'ara encara es maten vedells a la seu de Vilafant però l'empresa també vol deixar-ho de fer "a mig termini", segons expliquen des de l'Ajuntament. D'aquesta manera, Fricafor es dedicarà a l'especejament de la carn que arribaria a la planta.

Els 800.000 euros d'inversió serviran per adequar l'antic escorxador de porcs amb un nou moll de càrrega per al bestiar boví. Aquest nou moll farà que el trànsit de camions es faci a la zona propera a una altra indústria i no a les cases particulars de veïns de Vilafant com passava fins ara. Un cop s'acabin les obres es preveu una tercera fase per tal de comprar nova maquinària i infraestructura.

L'Ajuntament també reconeix en un comunicat l'esforç que ha dut a terme l'empresa per reduir les olors i sorolls. Fins ara, Fricafor ja ha posat en marxa una depuradora, ha eliminat l'emissió de fums connectant-se al gas natural i ha eliminat ventiladors i construït una pantalla acústica per tal de reduir el soroll. Precisament, en les obres que ara es començaran es preveu allargar aquesta pantalla amb les cases de la ronda Pirineus i el carrer de la Mare de Déu del Mont.

A hores d'ara, a l'escorxador de vedells de Fricafor se sacrifiquen 10 tones de vedell diàries. La idea és anar reduint aquesta xifra fins a deixar-la a zero. L'empresa, que actualment té 100 treballadors i és una de les més importants de Vilafant, no descarta augmentar la plantilla quan acabi aquest procés de reorientació.