05 de setembre de 2017
05.09.2017

Viladamat inicia la prova pilot per a la recollida de residus porta a porta

Una seixantena de llars participaran en aquesta iniciativa, que s'implementarà durant la primera quinzena de setembre · En una primera fase es farà només als carrers del nucli, on és més complicat l'ús de compostadors casolans

05.09.2017 | 11:25
El nou compostador mecanitzat ubicat al camp de futbol.

A partir de la segona quinzena de setembre, una seixantena de llars de Viladamat formaran part d'una prova pilot de compostatge comunitari. L'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de l'Alt Empordà i l'Ajuntament del municipi duran a terme una recollida porta a porta de la matèria orgànica que serà tractada, posteriorment, mitjançant un compostador mecanitzat.

A través d'aquesta acció es comprovarà si el municipi pot autogestionar la matèria orgànica, si resulta viable econòmicament i si es pot prescindir de la recollida i del tractament d'aquest residu fora del municipi, amb una avaluació dels costos. Amb aquest mètode, totes aquelles llars que no poden tenir un compostador casolà podran autogestionar els seus residus aprofitant el compostador mecanitzat que s'ha situat a les instal·lacions del camp de futbol.

Inicialment al nucli

El personal de l'Ajuntament de Viladamat serà l'encarregat d'efectuar la recollida porta a porta i del funcionament del compostador mecanitzat. Un cop finalitzat tot el procés s'obtindrà un compost de qualitat que podrà utilitzar-se en els horts i zones enjardinades del municipi.

En una primera fase, la recollida es realitzarà als carrers del nucli on, d'entrada, és més complicat l'ús de compostadors casolans. El carrer Nou, Església, Mar, Creus, Albons, Cinclaus, Major i Bass seran, doncs, els escollits, juntament amb la plaça Catalunya, la de l'Església i la Tramuntana. En concret, els dilluns i els dijous de 9 a 11 hores, els veïns hauran de deixar el cubell marró de l'orgànica a la porta de casa seva per tal de dur a terme la recollida i posterior trasllat al compostador.

La setmana passada es va realitzar una sessió informativa per explicar el projecte, durant la qual es va lliurar el material i el calendari de recollida. També es van escoltar les aportacions dels veïns a aquesta iniciativa i es van resoldre els dubtes que el pla pilot ha generat entre els usuaris.

Cal recordar que és obligatori separar i gestionar els residus per tal de minimitzar el seu impacte ambiental i la despesa econòmica que suposa. En aquesta línia, des de l'any 2008, l'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal ofereix la possibilitat de realitzar el compost a casa, amb l'objectiu de poder separar i autogestionar individualment la fracció orgànica dels residus municipals (conegut com FORM), que són les restes de menjar de la cuina o restes de poda, entre d'altres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema