Portbou: un municipi de 1.300 persones que en època estival pot arribar a poc més d'unes 3.500. D'aquestes, només una seixantena compren diaris i revistes amb una certa freqüència, fet que ha provocat que l'únic quiosc de la localitat hagi tancat les seves portes després de 87 anys en actiu.

La propietària de l'establiment, la Mariona Gómez, de 61 anys, no continuarà amb el negoci familiar, una situació que deixa el municipi sense la possibilitat d'adquirir premsa o altres tipus de publicacions en paper si no és anant fins a Colera, la localitat més pròxima, situada a uns 6 o 7 minuts en cotxe, la qual sí que disposa d'un quiosc.

Els locals públics, com bars i restaurants, han estat els primers a adaptar-se a la nova situació i a través de subscripcions han pogut proveir-se de la premsa, tal com feien fins ara.

Sense correu el cap de setmana

Malgrat que sembla un perfecte suplent, tal com explica l'alcalde de la localitat, Josep Lluís Salas, continua com una opció amb certes mancances, ja que «el correu no arriba a Portbou ni els dissabtes ni els diumenges». Internet també pot ser una opció molt vàlida, tenint en compte que hi ha qui té més traça a navegar-hi però que altres que en tenen menys.

A la recerca d'un substitut

La possibilitat que s'obri un altre negoci d'aquest tipus de moment no s'ha descartat. Malauradament, segons Sales, «fins al dia d'avui ningú ha mostrat interès per fer-ho». Des de l'Ajuntament ja han anunciat que posarien sobre la taula totes les facilitats que tinguin a l'abast, com per exemple el local. I, tot i que «el poble necessita un quiosc», l'alcalde també admet que «és un negoci complicat de mantenir» i entén que costi tant que l'agafi algú altre.

Aquesta precisament és la visió de l'antiga propietària, la Mariona, que veu «impossible» tornar a tenir les vendes que tenien. «A casa meva sempre havien explicat que abans la gent comprava 3 o 4 diaris i podia haver-hi fins a tres repartidors diferents» recorda, «ara la clientela és diferent, els costums també ho són i una botiga ja no es pot mantenir 12 mesos si només ha funcionat a ple rendiment durant dos o tres».

Un local amb història

El quiosc de Portbou va obrir per primera vegada l'any 1930 i va anar passant de generació en generació. Sempre ha estat ubicat a la plaça del Mercat i en diferents etapes havia ampliat la seva oferta.

«És històric. A casa tenim fotos de quan el local era tot de fusta i les dones del carrer passejàven amb vestits que els arribaven als peus», afegeix la Mariona.