02 de novembre de 2017
02.11.2017

Els Amics dels Aiguamolls s'incorporen a la gestió de quatre finques privades

L'entitat APNAE i la "Fundació Catalunya - La Pedrera" han signat un conveni de custòdia del territori . Mig de Dos Rius, La Rubina, Les Closes del Mornau i Ter Vell són les zones on ara s'hi faran noves actuacions per a preservar-les

02.11.2017 | 11:36
Una imatge aèria de la finca de Mig de Dos Rius, a Sant Pere Pescador (arxiu)

L'Associació d'Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà (APNAE) i la "Fundació Catalunya-La Pedrera" han signat un acord de custòdia del territori perquè l'associació s'incorpori a la gestió de quatre finques propietat de la fundació: Mig de Dos Rius, la Rubina, Les Closes de Mornau i Ter Vell. La primera actuació serà una jornada de voluntariat a Mig de Dos Rius, a Sant Pere Pescador. Són finques situades a les zones dels Aiguamolls de l'Empordà algunes dins el Parc Natural. 

L'objecte d´aquest acord de custòdia és desenvolupar accions conjuntes destinades a obtenir una gestió efectiva i participativa per a la conservació dels espais, així com la sensibilització sobre els seus valors naturals i paisatgístics.

Les finques són una reserva de biodiversitat situades a les zones d'aiguamolls i estan integrades dins la Xarxa Natura 2000 pels seus destacats valors naturals i interès de conservació, que a més ofereixen un espai per al gaudi i observació de la natura pels visitants.

A Mig de Dos Rius s'hi portarà a terme la primera activitat conjunta en el marc de l'acord. Serà diumenge amb la jornada de voluntariat per a portar a terme tasques de neteja de les caixes niu i de manteniment de l'espai. També s'espera definir propostes de gestió.

Aquesta finca està situada al marge esquerre del riu Fluvià, a 1,5 quilòmetres de la seva desembocadura, a Sant Pere Pescador. Té una extensió de deu hectàrees i està inclosa dins el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.


A la finca s'hi poden trobar diversos hàbitats: bosc de riera, al costat del riu Fluvià, que constitueix una bona zona de cria per a aus com l´oriol o el picot verd; més a l´interior trobem un prat dall amb gran diversitat florística.

La segona finca, la Rubina, està composta per closes de camps de conreu inundables i pastures que estan separades per fileres d'arbres, amb espècies pròpies dels boscos de ribera, com els verns, salzes, oms i àlbers. El conjunt és un hàbitat de gran interès florístic, exemplificat per la presència de diverses espècies d´orquídies, i idoni per a una destacada varietat d´espècies d´ocells, algunes d'escasses com el gaig blau.

Les Closes de Mornau, per la seva banda, és una closa típica de la plana formada per prats inundables i recs, separats per tanques d´arbres.

La finca de les Closes der Mornau

La riquesa de la flora i fauna, sobretot aus, sumen l´interès naturalista als valors paisatgístics de l´espai. El conjunt és un hàbitat idoni per a espècies escasses com el gaig blau i la més abundant cigonya blanca, així com per a molts ocells migradors i hivernants, entre els quals destaquen els limícoles, la cigonya negra o rapinyaires com la rara àliga cridanera grossa, que té aquí un dels escassos punts de presència regular a tota la península Ibèrica.

El Ter Vell

Finalment, la finca anomenada «El Ter Vell» és una zona humida costanera formada per un antic braç del riu Ter que actualment està transformat en el canal conegut com a Rec Vell.

El seu origen data de mitjan segle XIX, quan la desembocadura del riu va ser desviada. El conjunt està format per una zona d´antigues llacunes, ara cobertes per materials arenosos, llims i graves, i dues llacunes costaneres, d´aigües lleugerament salobres i d´una fondària màxima de dos metres. L´aportació d´aigua dolça prové de l´aqüífer de la plana del Ter i dels canals de rec, que són depurats biològicament a la finca de la Fundació. L´entorn és una zona inundable poblada per canyís.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema