La revisió del Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM) continua sense abordar-se i Figueres manté vigent el document del 1983, però «la situació política en minoria del govern i la fragmentació de grups municipals que hi ha al Ple fa que sigui el moment menys idoni» per impulsar el POUM, va assegurar l'alcaldessa Marta Felip al xat d'aquesta setmana amb el setmanari Empordà i Diari de Girona.

La ciutat continua pendent del nou planejament i, malgrat que el 2013 i 2014 es va iniciar la revisió del Pla General de Figueres, va quedar despenjat. De la seva elaboració en depèn el desenvolupament urbanístic de la ciutat en els pròxims anys i també resoldre diversos problemes que de moment se sortegen fent modificacions puntuals.

«Des d'inicis d'aquest mandat el govern tenia l'objectiu de reprendre i impulsar la redacció del nou POUM», diu Felip, però el govern en minoria amb cinc regidors i una oposició formada per sis partits i 16 regidors dels 21 totals dificulta arribar a un acord.

Encara passarà temps, doncs, fins que la ciutat tingui un nou POUM, que a hores d'ara continua sense data. S'haurà d'esperar «moments futurs on hi hagi menys fragmentació al Ple i actituds més proactives a trobar acords», explica Marta Felip.

Sense data

Figueres esperava impulsar el POUM l'any 2012, però el nou redactat encara no s'ha abordat plenament. Fa quatre anys es va iniciar el procés amb els primers vuit tallers de participació ciutadana i es va elaborar el primer document amb les propostes referents a la mobilitat o la manca d'equipaments.

El document, però, es va vincular al nomenament del nou director d'Urbanisme, que finalment no es va produir.

El gerent de Serveis Urbans, Jordi Cabot, va assumir l'octubre passat la direcció d'Urbanisme després que el concurs es declarés desert per la dificultat de trobar un càrrec que encaixés en el perfil de la vacant.

Roses és l'altra gran ciutat de la comarca que ha tingut entrebancs amb el POUM. El document vigent data del 1993 després que el Tribunal Suprem anul·lés el POUM del 2010.