Un total de 82 vins de la DO Empordà han aconseguit la qualificació excel·lent a la Guía Peñín 2018, que s'acaba de publicar. Han obtingut fentre 90 i 94 punts. Els més ben valorats són els negres, que són els majoritaris dins la denominació. 45 d'aquests han obtingut la màxima puntuació, seguits dels blancs, amb 24 vins, els dolços, amb 12, i un rosat, que per primera vegada obté aquesta nota.

El celler que aconsegueix més excel·lents és Peralada amb 14 vins, seguit del Celler Cooperatiu d'Espolla i Vinyes d'Olivardots amb 6, i els cellers Martí Fabra, Masia Serra i Mas Llunes, amb 5. La Guía Peñín valora els vins de 29 cellers DO Empordà, 23 dels quals aconsegueixen situar un o més vins a la categoria d'excel·lent, pràcticament els mateixos resultats de l'edició vigent.

D'entre tots, segons informa el Consell Regulador de la DO Empordà, els més ben valorats han obtingut 94 punts. Es tracta del Peralada Aires de Garbet, del celler Peralada, un vi negre de la collita del 2015.

També l'INO Garnatxa de l'Empordà Solera, un vi dolç del celler Masia Serra, de Cantallops. Amb 93 punts, hi ha una dotzena de vins dels cellers Peralada, Martí Fabra, Espelt Viticultors, Mas Llunes, Roig Parals i Vinyes dels Aspres.

Sobre les característiques, els autors de la guia destaquen que els blancs són «frescos, fàcils de beure i amb molt sabor».

En el cas dels negres, asseguren que s'ha passat d'elaborar vins novells a «bolcar-se en la creació de vins de criança amb molt d'equilibri entre fruita i fusta amb matisos balsàmics».

Pel que fa als dolços, la Guía Peñín en remarquen la «dolços i pastositat en boca» i, finalment, afirmen que els rosats són «frescos, afruitats i de bona acidesa».

Les puntuacions obtingudes consoliden els bons resultats assolits l'any passat per la denominació, un dels millors de la història de la denominació amb 87 vins excel·lents.

Increment respecte 2016

Les xifres suposen un notable increment respecte dels 68 aconseguits a l'edició del 2016 i dobla els 43 que es van registrar l'any 2015.

La qualitat dels vins empordanesos ha experimentat un creixement molt important en els darrers dotze anys. L'any 2005 només un arribava als 90 punts a la prestigiosa guia.