L'Ajuntament del Port de la Selva (Alt Empordà) ha hagut de tornar a prendre mesures davant de la salinització de l'aqüífer que abasteix el municipi. La manca de pluja registrada durant aquest 2017 ha fet augmentar el nivell de salinització fins als 337 mg/l. L'aigua continua essent apta per al consum però el consistori ha decidit limitar-ne els usos per evitar que l'àmbit domèstic se n'acabi ressentint.

A través d'un ban, han prohibit el reg agrícola i de jardins, la neteja d'espais públics, vehicles i embarcacions i omplir piscines. L'alcalde, Josep Mª Cervera, ha explicat que la situació no és alarmant però sempre que se superen els 200 mg/l s'han d'adoptar mesures i comunicar-ho a la població.

Per atendre la demanda a les empreses que ho necessitin, l'Ajuntament posarà a disposició aigua regenerada de la depurada. Cervera ha remarcat que el sistema pioner per autobastir-se d'aigua a través d'infiltracions a l'aqüífer ha donat els primers resultats ajudant a retardar les restriccions.

El Port de la Selva ha hagut de tornar a restringir l'ús d'aigua per l'alt nivell de salinització de l'aqüífer que abasteix el municipi. La manca de pluges i els darrers temporals de tramuntana han agreujat la situació i han fet augmentar el nivell de sal fins als 337 mg/l. L'alcalde ha explicat que l'increment s'ha accentuat en les darreres setmanes i que quan se superen els 250 mg/l s'ha de comunicat a Salut i a la població.

Cervera insisteix que l'aigua continua essent apta tant per a l'ús de boca com a per a la resta però que, per evitar que la situació empitjori, han decidit prendre mesures. A través d'un ban, han prohibit el reg agrícola i de jardins, la neteja d'espais públics, vehicles i embarcacions i omplir piscines. Per atendre a empreses o particulars que justifiquin la necessitat d'utilitzar-ne, l'Ajuntament posarà a disposició aigua regenerada de la depuradora municipal.

El sistema d'aigua regenerada retarda les restriccions

Aquesta no és la primera vegada que la població pateix restriccions. La salinització de l'aqüífer és recurrent i, per això, l'any 2015 van impulsar, amb el suport del Consorci Costa Brava, un projecte pioner per autoabastir-se anomenat 'DEMOWARE'.

El municipi disposava des de feia temps d'una xarxa específica per a reutilitzar les aigües per a usos no potables. La novetat del nou sistema permet que un cop utilitzada, torni a la depuradora i se' separi una part que passa per uns filtres i, des d'allà, s'enviï al dipòsit. Des d'allà i sense abocar-hi clor, es dirigeix a unes basses de filtratge construïdes artificialment que filtren l'aigua cap a l'aqüífer. Aquest procés permet que l'aigua recuperi les seves propietats minerals i es barregi amb la resta.

Aquest sistema ha permès, segons l'alcalde, "retardar" l'adopció de mesures. "Ha donat els primers resultats perquè hem aconseguir ajornar uns tres o quatre mesos les mesures que amb la mateixa pluviometria o inferior es van haver d'aplicar l'any 2016", remarca Cervera.

Malgrat això, admet que quan el nivell de salinització augmenta el procés s'ha d'aturar. "El sistema no permet eliminar la sal i si seguíssim infiltrant, infiltraríem aigua salada", afegeix.