Endesa ha instal·lat un sistema de telecomandament a dos centres de transformació de l'Alt Empordà -situats a Llançà i a Vilamalla-, i que permet controlar-los de forma remota. L'objectiu d'aquesta actuació és incrementar la qualitat i continuïtat del subministrament elèctric a més de 6.000 clients, repartits entre onze municipis de la comarca.

Els treballs han consistit a telecomandar els centres de transformació, és a dir, dotar-los dels equips d'actuació remota i un sistema de comunicacions que permet accionar a distància els dispositius de maniobra de les unitats des del Centre de Control que la Companyia té a Barcelona. Aquesta característica permet evitar la necessitat de desplaçar equips sobre el terreny en cas d'incidències, ja siguin pròpies o derivades de l'acció d'agents externs. D'aquesta manera s'estalvia temps en la localització d'avaries i s'agilitza, en molt, la resolució i el temps d'interrupció del subministrament elèctric.

La introducció del sistema de telecontrol beneficiarà a Figueres, Vilamalla, Vilafant, Santa Llogaia d'Alguema, Borrassà, Creixell, Bàscara, Pontós, Orriols, Llançà i Parets d'Empordà. Aquests treballs, que han comptat amb una inversió de més de 25.000 euros aportats íntegrament per la Companyia, es realitzen de manera periòdica i amb la voluntat de fer-los a totes les instal·lacions de la zona.

A més, són un pas més per dotar la infraestructura elèctrica de la comarca dels darrers avenços tecnològics, amb l'objectiu de donar una resposta adequada a les especificitats del territori i a les necessitats del seu mercat.

La reforma apropa les instal·lacions d'Endesa a un model de gestió més eficient de la xarxa mitjançant l'automatització de les seves infraestructures, un aspecte bàsic de les anomenades xarxes intel·ligents o smart grids.