10 de gener de 2018
10.01.2018

Els pobles afectats pel tornado podrien rebre ajuts de la Diputació

L'ens estudiarà subvencionar part de les reparacions de l'espai públic i també ha ofert assessorament tècnic als particulars per tal d'elaborar l'inventari de danys soferts. Cistella, Terrades i Navata encara quantifiquen els desperfectes del fort vent

10.01.2018 | 12:48
A Cistella el temporal va arrencar una de les teulades de la plaça Major.

La Diputació de Girona estudiarà oferir ajuts per reparar espais públics als municipis afectats pel possible tornado de diumenge passat. El president de l'ens, Pere Vila, va explicar que s'han posat a disposició dels ajuntaments de Navata, Cistella i Terrades per avaluar els danys i obrir línies de subvenció per reparar espais públics malmesos.

El president de l'ens va explicar que estan estudiant gestionar-ho per la via de la «cooperació» i que la intenció és facilitar l'ajut econòmic tan aviat com sigui possible tenint en compte el nivell d'urgència que es requereixi en cada cas. De moment, però, encara no hi ha quantitats sobre la taula.

Pel que fa als particulars, Vila va detallar que la Diputació no pot intervenir-hi, sinó que han de fer-ho les asseguradores, però va remarcar que han posat a disposició els seus serveis tècnics per tal d'elaborar les memòries o informes que calguin per inventariar els desperfectes ocasionats.

Les línies d'ajut aniran a banda de la petició de zona catastròfica que estudien demanar els pobles afectats.

Els tres municipis estan treballant per quantificar els danys i preveuen tenir les primeres dades entre avui i demà. A Navata, l'estació meteorològica va detectar ràfegues de vent de 155 km/h a uns 250 metres de suposat «ull del tornado».

El possible tornado es va registrar a l'entorn de dos quarts de nou del matí de diumenge i hauria recorregut una distància d'entre quinze i vint quilòmetres travessant Navata, Cistella, Terrades i Darnius. Segons va informar dilluns el Servei Meteorològic de Catalunya, es creu que el fenomen hauria estat de categoria EF1 o EF2 i que els vents ocasionats per la columna d'aire estarien per sobre dels 150 quilòmetres per hora.

Els principals desperfectes es van concentrar al municipi de Cistella. Els més importants afecten dues famílies que han hagut de deixar casa seva pels danys de la columna d'aire que va impactar de ple als seus domicilis. També va bolcar contenidors, va aixecar part del sostre del centre cívic del municipi i va malmetre vehicles, entre d'altres. L'alcalde, Enric Gironella, creu que fins demà no podran tenir quantificats tots els danys.

Menys greu a Terrades

Els desperfectes de Terrades van ser menors. L'alcalde, Isidre Felip, va explicar dilluns que les principals incidències es van registrar en dues granges on el vent va aixecar el teulat, però també va trencar xemeneies i claraboies. A més, onze vehicles dels caçadors van quedar malmesos.

A Navata, també van patir diversos danys pel pas del possible tornado. L'alcalde del municipi, Jaume Homs, va explicar que el fenomen va afectar quatre explotacions ramaderes. Dues d'elles estan en desús però dues més que tenen bestiar haurien patit danys importants. En diversos punts de la població també han patit desperfectes a teulades i xemeneies.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema