Espanya ha tornat a aparèixer en la 'llista negra' dels Estats Units per la venda de falsificacions de marques en el mercat Els Limits de la Jonquera (Girona), un dels punts 'negres' d'aquest tipus d'articles més gran d'Europa, segons ha informat aquest dimarts l'Associació per a la Defensa de la Marca (Andema).

En concret, la recent publicació del govern nord-americà de la llista 'Notorious Markets 2017', en la qual s'inclou per primera vegada el mercat de Girona, suposa de nou l'aparició d'Espanya quatre anys després que el mercat d'A Pedra a Vigo fos tancat a causa de la venda de falsificacions i a la seva inclusió en la llista negra del 2013.

Aquest informe enumera cada any els mercats físics i digitals que es considera que faciliten la venda de falsificacions de marques.

En relació amb el mercat de Girona, el govern nord-americà urgeix l'Executiu espanyol a treballar amb els propietaris, fer investigacions dels magatzems i proveïdors, i assegurar-se que es duguin a terme accions contra la comercialització de falsificacions.

Andema s'ha mostrat satisfeta davant la decisió de l'administració nord-americana d'incloure el mercat gironí en la llista 'Notorious Markets', encara que ha lamentat que Espanya estigui de nou en aquest informe a causa de les conseqüències negatives que comporta per al comerç amb els Estats Units.

Segons Andema, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària fa anys que lluiten "contra una xacra després de la qual s'amaguen delictes com el blanqueig de capitals, a més dels grans perjudicis que suposa aquesta activitat en l'economia i l'ocupació de la zona, o per al consumidor".

El novembre del 2016, es va fer a la zona una 'macro operació' policial que es va saldar amb 71 detinguts, 41 escorcolls i 264.980 productes confiscats valorats en vuit milions d'euros, a més del tancament cautelar dels establiments on es trobaven els productes intervinguts.

No obstant això, mesos després, segons Andema, es van aixecar les mesures cautelars de tancament d'establiments i des de llavors s'ha detectat la presència de venda de falsificacions un altre cop.