24 de gener de 2018
24.01.2018

EUA considera Els Límits de la Jonquera un punt "negre" de venda de falsificacions

L'Associació per la Defensa de la Marca dels Estats Units denuncia que es tornen a vendre productes falsificats a establiments tancats durant el macrooperatiu del 2016 que van poder reobrir · La Jonquera apareix a la llista com un dels llocs més gran d'Europa

25.01.2018 | 07:07
EUA considera Els Límits de la Jonquera un punt "negre" de venda de falsificacions
El macrooperatiu que es va portar a terme al Pertús.

Espanya ha tornat a aparèixer en la «llista negra» dels Estats Units per la venda de falsificacions de marques en el mercat Els Limits de la Jonquera, un dels punts «negres» d'aquest tipus d'articles més gran d'Europa, segons ha informat aquest dimarts l'Associació per a la Defensa de la Marca (Andema). Malgrat el macrooperatiu que va tancar més d'una quarantena d'establiments, s'ha detectat que se'n tornen a vendre.

En concret, la recent publicació del govern nord-americà de la llista «Notorious Markets 2017», en la qual s'inclou per primera vegada el mercat de Girona, suposa de nou l'aparició d'Espanya quatre anys després que el mercat d'A Pedra a Vigo fos tancat a causa de la venda de falsificacions i a la seva inclusió en la llista negra del 2013.

Aquest informe enumera cada any els mercats físics i digitals que es considera que faciliten la venda de falsificacions de marques.

En relació amb el mercat de Girona, el govern nord-americà urgeix l'Executiu espanyol a treballar amb els propietaris, fer investigacions dels magatzems i proveïdors, i assegurar-se que es duguin a terme accions contra la comercialització de falsificacions.

Andema s'ha mostrat satisfeta davant la decisió de l'administració nord-americana d'incloure el mercat gironí en la llista «Notorious Markets», encara que ha lamentat que Espanya estigui de nou en aquest informe a causa de les conseqüències negatives que comporta per al comerç amb els Estats Units.

Blanqueig de capitals

Segons Andema, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària fa anys que lluiten «contra una xacra després de la qual s'amaguen delictes com el blanqueig de capitals, a més dels grans perjudicis que suposa aquesta activitat en l'economia i l'ocupació de la zona, o per al consumidor».

El novembre del 2016, es va fer a la zona una «macrooperació» policial que es va saldar amb 71 detinguts, 41 escorcolls i 264.980 productes confiscats valorats en vuit milions d'euros, a més del tancament cautelar dels establiments on es trobaven els productes intervinguts. No obstant això, mesos després, segons l'informe d'Andema, es van aixecar les mesures cautelars de tancament d'establiments i des de llavors s'ha tornat a detectar la presència de venda de falsificacions un altre cop des dels establiments.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook