Un tornado és un fenomen ciclònic en el qual hi ha una massa d´aire amb l´extrem inferior en contacte a la superfície de la Terra i la superior amb un núvol cumulonimbus.

El Servei Meteorològic ha estudiat el fenomen i narra que a les imatges del satèl·lit Meteosat s´observa a les cinc de la matinada unes cel·les convectives (moviments causats pels canvis de temperatura, núvols de tempesta) sobre el mar davant la costa central. Mitja hora després presentava valors inferiors als -64 graus centígrads al seu cim indicant forts cor­rents ascendents.

A la imatge de dos quarts de vuit del matí es veuen dues figures convectives amb valors baixos de temperatura, una d´elles és la que va produir el tornado. La segona el va generar a la Catalunya Nord. La que va afectar la comarca gironina a les sis del matí entrava des del mar cap a la Selva i el Gironès. Va caure una pedregada a Llagostera amb pedres d´un diàmetre de fins a tres centímetres, diu l´informe.

Va deixar anar altres pedregades a mesura que avançava. Ho va fer a Vilademuls, de 4 centímetres, a Celrà de 3 i a Cassà de la Selva de 2 centímetres. També va caure una calamarsada a Girona. Les imatges ja mostren en hores posteriors un fenomen de temps sever.

Altres dades registrades, en aquest cas des de la Xarxa de Detecció de Descàr­regues Elèctriques (XDDE)) d´un sobtat increment de l´activitat elèctrica al voltant de 90 minuts abans que el tornado toqués terra. «És típic en tempestes que acaben donant fenòmens de temps sever», i destaca que «en el conjunt de l´episodi dels dies 6 i 7 de febrer es van registrar 3.443 llamps núvol-terra».