07 de febrer de 2018
07.02.2018

El projecte del gaig blau als Aiguamolls acaba amb 96 cries el 2017

Més de la meitat de les caixes niu instal·lades per Endesa van ser ocupades per parelles de l´espècie

07.02.2018 | 17:34
El projecte del gaig blau als Aiguamolls acaba amb 96 cries el 2017

El projecte del gaig blau que es porta a terme al Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà ha acabat el 2017 amb 96 cries. Més de la meitat de les caixes niu instal·lades per Endesa van ser ocupades per parelles de l´espècie. Per primera vegada s´ha fet seguiment via geolocalitzadors, durant el període de cria, gràcies a la instal·lació de dispositius GPS a tres individus adults i, s´han col·locat també anelles identificadores a 74 pollets i alguns adults.

A la primavera, la Companyia va instal·lar 30 caixes niu aprofitant les torres elèctriques que travessen el parc i, a l´estiu, es van col·locar els dispositius geolocalitzadors per realitzar el seguiment de tres individus adults. Les dades recollides permetran ampliar el coneixement que, fins al moment, es té del comportament i la dinàmica d´aquesta espècie tan fragmentada al territori amb l´objectiu d´afinar cada vegada més en l´aplicació de les accions de conservació més efectives per a l´espècie. El projecte per recuperar aquesta au es porta terme des de fa anys al parc i es considera un èxit.

S´ha comprovat que les noves caixes, construïdes amb un material molt més resistent i durador, i amb característiques específiques per la reproducció del gaig blau, són realment efectives. Aporten confort, amplitud i total protecció als factors ambientals adversos, així com als potencials depredadors.

Tant és així que, de les 30 caixes d´aquesta tipologia, el 86% van ser ocupades per l´espècie motiu de l´estudi. Aquest model està dissenyat per l´ocupació d´aquest ocell en concret i per evitar al màxim possible la depredació.

Dels localitzadors GPS col·locats a tres adults només s´han pogut recollir dades d´un, ja que els altres dos han desaparegut, potser han sortit de la zona receptora de senyal GPS o bé han estat depredats (encara que no s´han trobat rastres). De la parella que sí que s´ha obtingut dades, s´ha pogut calcular el domini vital i l´activitat de caça i es constata la importància de l´existència d´arbres aïllats i marges arbrats.

El que coincideix amb l´estratègia d´aquesta espècie, anomenada "sit-and-wait", de situar-se en una posició elevada i esperar la presa. Resta saber si l´any que ve tornen i es poden recuperar les dades de la ruta migratòria que hauran pogut registrar amb el mateix GPS. Fins al moment, les dades recollides suposen una valuosa informació sobre l´espècie en aquest territori, ja que és la primera vegada que s´estudien aquests paràmetres específics sobre moviment i la selecció de l´hàbitat a la zona de l´Empordà.

Anellar els polls nascuts

Per altra banda, es va aprofitar mentre es feia l´estudi i control de la població per anellar els polls nascuts aquesta temporada, amb un total de 74 individus anellats en diferents jornades i diverses visites als nius, ja que les cries han de tenir una mida concreta i, a vegades, ja han sortit volant, el que impossibilita l´anellament del 100% de la població.

Accions com aquesta possibiliten la identificació de les aus allà on es facin observacions d´ocells, sigui en el mateix parc o allà on els porti la seva ruta migratòria i ampliar els valuosos coneixements sobre els seus moviments.

Com a dada curiosa, dins de l´estudi es va provar una zona experimental de cria on es van instal·lar caixes, encara que no hi havia constància de la presència de parelles reproductores. Com era d´esperar, en cap de les caixes col·locades, 26 en total, va haver-hi ocupació. És probable que en els propers anys, els individus comencin a identificar aquesta nova zona com propícia per a la reproducció i gradualment es vagin ocupant les caixes.

Ampliar la zona de cria

D´aquesta manera s´assolirà l´objectiu d´ajudar a ampliar la zona de cria suplint la manca de nius naturals i així poder incrementar el nombre d´exemplars reproductors d´aquesta au tan vulnerable perquè en un futur pugui millorar el seu estat de conservació i arribar a autoregular-se de manera natural.

Endesa, dins del Pla de Conservació de la biodiversitat i conscient de l´inevitable impacte que provoquen les instal·lacions elèctriques, pretén amb col·laboracions i projecte com aquest, compensar i ajudar al desenvolupament d´espècies que necessiten una especial atenció per a la seva conservació dins de l´entorn natural on opera la Companyia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook